Eesti Kirik 4. novembril 2020

Eesti Kirik 4. novembril 2020

Eesti Kirik 04.11.2020

1. novembrist kehtivad mullu sügisel kirikukogul vastu võetud EELK kirikuseadustiku kaks osa. Kätlin Liimets toob välja dokumendis sedastatud rangemaid haridusnõudeid, uut liturgilist värvi ja muid jõustunud muudatusi.  

Usupuhastuspühal, 31. oktoobril ordineeris peapiiskop Urmas Viilma Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus preestriks Ariel Süvari, Katri Aaslav-Tepandi ja Annely Neame, kes piduliku jumalateenistuse käigus riietati ka preestri ametirõivastesse.

Avaldame ajalehe Eesti Kirik uued tellimishinnad 2021. aastaks. Tellida saab oma koguduse, toimetuse või Eesti Posti kaudu. Eriti soodne on tellida koguduse kaudu, kui ühest kogudusest tellitakse vähemalt viis lehte. 

Sotsiaalministeeriumi peakaplan, assessor Ove Sander annab nõu, mida pidada silmas viiruse leviku tõkestamisel. Tema sõnul on päris palju seda, mida ühiskond on õppinud kevadisest puhangust ning seda saame nüüd uue leviku laine puhul ära kasutada.

Kui eeloleval pühapäeval, 8. novembril tähistame isadepäeva, siis on ka Tartu Maarja koguduse kirikuvanema Indrek Pekko kodus kaetud pidulaud – koos abikaasa Ketliniga kasvatab Indrek väikest Klarat ja veel pisemat Theodori. 

Väidetavalt ühiskonda lõhestava rahvahääletuse ja rahvaalgatuse eetikast ja moraalist kirjutab politoloog Alar Kilp, kes toonitab, et abielu teema läheb paljudele inimestele korda, sest puudutab paljusid inimelu osasid: haridust, laste kasvatamist, põlvkondadevahelisi suhteid, seksuaalkasvatust, kultuurinorme, soorolle, sõnavabadust, vihakõnet, usuvabadust jne 

Kolumnis kirjutab Toomas Nigola, et nii nagu püha päev nädala alguses on tööpäevadest erinev ja oma sisult ülevam, nii on ka ristirahvas muu maailmaga võrreldes eriline ja püha oma kutsumuselt ja loomuselt.

Vitraažikunstis on kõige tähtsam valgus ja valguse jagamine, rõhutab suure töökogemusega vitraažikunstnik Dolores Hoffmann, kelle looming tutvustab piiblilugusid läbi võluva visuaali, mis ilmestab mitmete Eesti kirikute interjööre. Kunstniku mõtteid vahendab Edakai Simmermann, vaatluse alla on võetud Tallinna Jaani kiriku vitraažid.

Inimene on iseenda võimalus, jäi kõlama mõte 22. oktoobril Usuteaduse Instituudis peetud konverentsil “Evangeelium ja isiku kujunemine. Jünger ja misjon Uue Testamendi valgusel”. Ülevaate teeb Instituudi üliõpilane Tia Vene.

Et väikerühmadel on võtmeroll lähedaste suhete tekkimisel koguduseliikmete vahel, tuli välja igast EELK misjonikeskuse minikonverentsi sõnavõtust Pirita kloostris.  

Rubriigis “Uudiseid praostkondadest” saab lugeda, et Käru kirik Järva praostkonnas sai 160aastasels ka Esku kabel Viru praostkonnas sai 175aastaseks ning mõlemat sündmust tähistati piduliku jumalateenistusega, millest võttis osa ka piiskop Tiit Salumäe

Miks meil on teinekord nii rakse andeks anda, alustab lehejutlust raske küsimusega Rakvere koguduse õpetaja Tauno Toompuu, kes kinnitab: “Andeks andmine on tõeline siis, kui selle juurde kuulub päriselt andmine”.

Meeldib 1