Valmis portreemaal piiskop Joel Luhametsast

Valmis portreemaal piiskop Joel Luhametsast

EELK kirikujuhte kujutav pildigalerii konsistooriumis sai täna täiendust. Kirikuvalitsuse istungile kogunenud juhtkond ja kantselei töötajad olid täna esimesed, kes said saalis heita pilgu piiskop Joel Luhametsa kujutavale portreele. Maali autor on Aapo Pukk.

Konsistooriumi nõupidamiste saali portreede galeriis on kujutatud kõik luterlikku kirikut juhtinud piiskopid ja peapiiskopid.

Piiskop Joel Luhamets koos oma teisikuga maalil (Foto: Regina Hansen)

Piiskop Joel Luhametsa maalil oli mitu kavandit, avaldas kunstnik Aapo Pukk. Lõpliku valiku aitasid teha pereliikmed, kes valisid välja Joel Luhametsast kõige isiklikumana mõjuva portree variandi. Piiskop Luhamets lisas, et peab ka pildil olevaid sümboleid oluliseks ja tähenduslikuks. Kerge ja õhulisena tunduval portreemaalil on piiskop Luhamets kujutatud koos avatud Piibliga ja ta tundub vaatajaga isiklikult kõnelevat.

Piiskop Luhamets tänas omalt poolt kirikuvalitsust enda pildile jäädvustamise ja kunstnik Aapo Pukki maali meeldiva tööprotsessi eest. Avatud suhtlemisele kunstnikuga aitas kaasa tema sümpaatia Puki loomingu vastu, aga küllap ka see, et kunstnikul on isiklik side Luhametsale kalli Tartu linnaga.

Maali taustal seisavad pidulikult piiskop Tiit Salumäe, piiskop Joel Luhamets, kunstnik Aapo Pukk ja peapiiskop Urmas Viilma, keda jäädvustab ajaloo tarvis assessor Marko Tiitus (Foto: Regina Hansen)

Ehkki Joel Luhamets avaldas oma sõnavõtus veendumust, et järgmisena valmib portree peapiiskop Urmas Viilmast, jättis peapiiskop ise selle esialgu lahtiseks. Maalidele on ju veel jäädvustamata kõik Eestit eksiilis teeninud kirikujuhid, kelle portreedele eraldatakse konsistooriumis eraldi saal. Praeguseks on uued väärikad kohad leidnud ka kõigi enne sõda teeninud piiskoppide portreed, et uutele piltidele ruumi teha.

Meeldib 1