Õpetaja Toomas Paul kõneles valgusest ja valgusekandjatest

Õpetaja Toomas Paul kõneles valgusest ja valgusekandjatest

“Valgust ning valgusekandjaid – päikest, kuud ja tähti, kuid ka lampe ja küünlaid – mainitakse Piiblis kümneid kordi, küll tänades Loojat silmaga nähtava valguse eest, küll kasutades valgust ülima hea (ld „summum bonum“) sümbolina,” toob Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht lugejateni õpetaja Toomas Pauli mõtiskluse. Vaimulik tuletab meelde, et valgus võib olla ka virvatuli, mis eksitab teelt. Inimene saab parimal juhul olla vaid valguse vahendaja, peegeldaja.

Tallinna Jaani koguduse õpetaja Toomas Paul (Foto: Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht)

“Tuletagem meelde esivanemaid, kes sajand tagasi õhkasid: mis keisril viga elada, tema sööb iga päev seapekki ja rüüpab peale sularasva. Ja tema ei pea jänesekäpaga määrima tökatit oma kalavinskitele, vaid tal on säärsaapad, ja suur tökativann, kuhu ta need sisse kastab,” mõtiskles õpetaja Toomas Paul koguduse hardushetkel ammusest ajast, mil taresid valgustas pirrutuli ja parimal juhul petroolemumilamp.

Praeguses ilmas on need unistused justkui täitunud: inimene ei sõltu enam sesoonsetest piirangutest, vaid on ise loonud endale komfortse keskkonna. Pimedal ajal töötab tänavavalgustus ja veiklevad neoonreklaamid, edu ja heaolu sümbol. Öine ere valgus paiskab aga segamini looduse loomuliku rütmi, eksitab ja häirib. Mida meil erinevalt esivanematest enam ei ole, on selge tähistaevas.

Siit jõuab vaimulik oma mõtiskluse aluseks võetud kirjasõnani, hoiatuseni, et saatan suudab ennast muundada ka valguse ingliks. “Kurat ei paku kurje asju, vaid veidi väänatud häid. Kõik on justnagu päris, aga viib Jumalast eemale. Valgus võib olla ka virvatuli, mis eksitab teelt. Me ei pea kummardama saba ja sarvedega väävlihaisulist saatanat. Ei, ta on kohanemisvõimeline. Pakub kõike, mida Jeesusele kõrbekiusatustes. Ent kui Tema keeldus, siis meie ei tarvitse märgatagi, et oleme talle andnud väikese sõrme või kolm tilka verd.”

Õpetaja Toomas Paul tuletab meelde: “IGA hea and ja täiuslik kingitus tuleb valguste Isalt! KÕIK siin ilmas saab vaid peegeldada seda. Hingevaenlane oskab valgusega manipuleerida, nii et ei jõua lätteni.”

Loe lisa:

Õp Toomas Pauli mõtisklus, Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht