Peeteli kiriku sotsiaalkeskus toetab noori, kelle kodud seda teha ei suuda

Peeteli kiriku sotsiaalkeskus toetab noori, kelle kodud seda teha ei suuda

Tallinnas Peeteli kiriku juures tegutsevas sotsiaalkeskuses ootab lapsi alati ees soe tuba ja ka maitsev söök. Siit saab abi igapäevases koolitöös, õppida igapäevaseid toimetulekuoskusi ja ka sisukalt vaba aega veeta.

Aastafotol on kokkuvõte 12 kuu tegemistest (Foto: Peeteli sotsiaalkeskus)

Kiriku juures tegutsev sotsiaalkeskus on avatud ööpäevaringselt kõigil nädalapäevadel. Regulaarset toetust sai keskuses tänavu 25 last, õpilas- ja noortekodus elas aasta jooksul 7-11 last ja õppetoetusprogrammi läbi sai toetust 18 last.

Tööpäevadel avatud päevakeskuses aitavad kasvatajad ja õpetajad lapsi koduste ülesannete lahendamisel ning õpilaste päevad on täidetud erinevate ettevõtmistega. Nii saavad lapsed, kel muidu huviringides osalemiseks võimalusi pole, osaleda tantsutrennis, kunstiringis, filmiõhtutel, arendada suhtlusoskusi, omandada eesti keele oskus ja õppida võõrkeeli. Toimus ka karjäärinõustamine. Lastele meeldib ka ise õppeköögis toitu valmistada. Samuti aitavad nad korrastada kirikuümbrust ja osaleda muudes praktilistes tegevustes. Kiriklikule noortekeskusele omaselt on igapäevaelu osa ka Pühakirja lugemine.

Kuna keskus tegutseb ööpäevaringselt, siis on võimalus tulla sööma ja koos sõpradega turvalises keskkonnas aega veetma ka nädalavahetusel. Peredele pakutakse sotsiaalnõustamist, vajadusel ka duśi ja pesumasina kasutamise võimalust.

Koroonaviiruse levik on mõjutanud ka sotsiaalkeskuse tööd. Märtsi keskel tuli päevakeskus sulgeda. Sel ajaltoetati lapsi võimalusel sotsiaalmeedia ja telefoni teel. Distantsõpe lõi eriti valusalt neid peresid, kel puudusid võimalused või oskused oma lapse toetamiseks. See kajastus ka õppetulemustes – ligi poolte päevakeskuse laste õpitulemused halvenesid, samas kui noortekeskuses elevate laste õppimine jäi sama heaks või paranes. Juunikuu alguses avatud päevakeskuse toel said mitmed lapsed õnneks oma koolitöödega taas järjele.

Suvel said lapsed osaleda Saaremaal 10-päevases laagris, mida oli lisaks ettevalmistavale laagrile viis vahetust. Lisaks tavapärastele oodatud laagritefgevustele, nagu ujumine, matkamine, muuseumikülastused ja lõkkeõhtud, said lapsed ise ka söögiks maitserohelist kasvatada, proovida kätt muru niitmisel ja lehma lüpsmisel ning näha, kuidas elatakse maal talus. Aasta jooksul toimub ka mitmeid lühemaid laagreid, jalgsi-, ratta-, kanuu- ja kajakimatku. Kooliaasta eel said enam kui 60 last koguduse sõprade poolt kingitud koolitarbeid.

Peeteli kiriku sotsiaalkeskus alustas abivajavatele lastele toetuse pakkumist 1997. aastal.