Tallinna Jaani kirikus saab imetleda Anu Raua tähiseid vaipu

Tallinna Jaani kirikus saab imetleda Anu Raua tähiseid vaipu

Tallinna Jaani kiriku galeriis on kuni 19. detsembrini avatud Anu Raua isikunäitus „Tähisvaibad“. Näituse pealkiri on omamoodi tähenduslik või tähislik, sest näitusel on väljas need vaibad tekstiilikunstniku viimaste aastate loomingust, mis on tähenduslikud, puudutades olulisi teetähiseid Eesti rahva olemise, iseolemise ja riikluse teel.

Anu Raua laulupeo 150. juubeliaastale pühendatud vaip (Foto: Heidi Tooming, Tallinna Jaani kiriku ja koguduse Facebooki leht)

Akadeemikust tekstiilikunstnikAnu Raud on ühes hiljutises intervjuus öelnud: „Minu silmis kõige väärtuslikumad on pühendunud, elu tõsiselt võtvad, elu armastavad inimesed, kes suudavad midagi järje peal hoida. Jätkusuutlikkus on, kui on inimesi, kes suudavad pidada järge ja jätku.“

Eesti Kunstnike Liit tutvustab oma kodulehel näituse ideed nõnda: „Tähised võivad olla igapäeva märkamised, tähised võivad puudutada kogu elu ja ka surma, isegi tervet meie rahvast. Eks argipäeva tegemisi tasakaalustavad pühad – need, annavad rütmi ja tasakaalu – tähis võib olla nii elu kui ka surm. Tähisvaibad tähistavadki ajalikku ja ajatut elu. Tähisel ja selle edasikandmisel läbi põlvkondade on vaja järjepidevust.“

Näitusel on väljas suurvaibad, mis on pühendatud 1920. aastal sõlmitud Tartu rahulepingule ja laulupeo 150. juubeliaastale. „Üheltpoolt Tartu Rahu, mis laieneb kogu Eesti rahuks ja on meie omariikluse nurgakivi. Teisalt laulupidu, mida vaevalt, et rahvuslikkuse vundamendina oleksime suutnud ehitada ilma esimese kivita,“ seisab näitusetutvustuses.

Tekstiilikunstnik Anu Raud ja loometööle õnnistuse andnud peapiiskop Urmas Viilma (Foto: Heidi Tooming, Tallinna Jaani kiriku ja koguduse Facebooki leht)

Kunstnik on mitmes intervjuus meenutanud, et Tartu Rahu vaiba loomise ideeni, kus on kujutatud lepingu allakirjutamise sõnatud tunnistajad küünal, kirjasulg, tindipott, kirjapress, piip ja prillid, kaks sõrmikut ning koma, aitasid jõuda peapiiskop Urmas Viilma 2015. aasta küünlapäeval peetud ametissepühitsemise jutlus ja ajalooline foto ajaloolisest sündmusest.

Kristlikku sümboolikat täis tipitud kunstitööd on temaatiliselt üles sättinud vaimulikust kuraator Erkki Juhandi. Möödunud kolmapäeval toimunud avamisüritusel kõnelesid kunstnik Anu Raud, peapiiskop Urmas Viilma ja õpetaja Jaan Tammsalu. Muusikat tegid Marek Sadam ning Tõnis Laikre.

Loe lisa:

Villu Päärt „Anu Raud: üle elusuuruse elamine on kõige hullem“, Sakala 14.11.2020