Täna algab Saku kiriku uus ehitusetapp

Täna algab Saku kiriku uus ehitusetapp

Esmaspäeval 4. mail algab uus kiriku ehituse etapp Sakus. Eesmärk on saada hoone nii valmis, et EELK Saku Toomase kogudus saaks sisse kolida enne jõule.

Veidi üle aasta tagasi, 11. aprillil 2019, löödi Sakus aadressil Küütsu 2 kopp maasse. 18. juunil paigaldas EELK peapiiskop Urmas Viilma hoonele nurgakivi. Sarikapidu koos torniristi õnnistamise ja paigaldamisega toimus juba 20. septembril. Ehitamine lõppes ajutiselt detsembri keskel, kuna ehituseks kogutud raha sai otsa. Siiski jõuti esimeses etapis kaugemale, kui algselt planeeritud. Nüüd töö jätkub.

Saku kiriku ehitamine on ajalooline sündmus. Peale Teist maailmasõda on valmis ehitatud vaid üks EELK kirikuhoone, EELK Viimsi Püha Jaakobi kirik, mis pühitseti 2007. aastal. Saku kirik on ajalooline ka seetõttu, et on esimene päikeseenergial töötav sakraalhoone Eestis. Teadaolevalt ei ole selliseid sakraalhooneid seni ehitatud ka mujal Baltikumis ega Soomes. Päikesepaneelid toodavad energiat juba praegu.

Kuigi EELK Saku Toomase koguduse liikmete arv on vaid 125, ulatub koguduse töö sadade inimesteni aastas. Saku kirik annab võimaluse pidada kiriklikke matuseid, laulatusi, kirikukontserte, suuremaid jumalateenistusi jms, mida koguduse praegused ruumid väikeses Saku palvemajas ei võimalda.

Saku valla elanikud valisid Saku kiriku ehitamine 2019. aasta Saku valla teoks.

Korjandus Saku kiriku ehitamise heaks toimub pidevalt. Sellega läks detsembrist veebruarini väga hästi. Eriti suur rõõm oli ühe Eesti anonüümse perefirma üle, kes veebruaris otsustas toetada Saku kiriku ehitamist 50 000 euroga. Praeguseks hetkeks on kiriku heaks annetustena kokku kogutud 774 000 eurot. Enamik rahast tuleb Eestist, kuid on ka olulisi toetajaid Soomes, Norras, Saksamaal ja Inglismaal. Eriolukord on toonud küll ka Saku kiriku rahastamiskampaaniale väikese tagasilöögi, kuid on lootus, et ehitamistööde taasalustamine toob uusi annetajaid juurde ja taasäratab nn vanu annetajaid.

Praegu on ehitaja, Vormsi Ehitusmeistrid OÜ-ga kokku lepitud ehitustöödeks ajagraafik, mis võimaldab kogudusel taotleda ajutist kasutusluba ning kolida hoonesse toomapäevaks ehk 21. detsembriks. Selleks ajaks on plaanis eelkõige teha ära tööd peasaalis, paigaldada ventilatsioonisüsteem, uksed ja aknad jne. Kui koguduse unistus saab tõeks, võib kogudus ja Saku rahvas – loodetavasti koroonavabalt – tähistada 2020. aasta jõule juba uues Saku kirikus. Lootus on kirikuhoone päris valmis saada 2021. aastal.

Oodatud on annetused kiriku ehitamise heaks, et võimalikult palju tööd saaks praeguses etapis tehtud ja hoonet võiks hakata kasutama.

Info korjanduskampaaniast, annetustelefonid, kontonumbrid jne:
http://saku.eelk.ee/kirik/kiriku-ehitus/