Uus lauluraamat peab puudutama tänapäeva eestlase hingekeeli

Uus lauluraamat peab puudutama tänapäeva eestlase hingekeeli

EELK uue lauluraamatu valmimise vajadusest ja protsessist kõnelevad veebisaate “Taevas tuleb appi!” seekordses saates lauluraamatu projektijuht Sigrid Põld ning lauluraamatukomisjoni esimees assessor Marko Tiitus.

Lauluraamatu tähendus võib ajas muutuda, kuid eestlaste jaoks on see Piibli kõrval olnud oluline vaimuliku kirjanduse raamat. Selle abiga on mitmed põlved lapsi õppinud lugema ja kirjutama, ütleb Sigrid Põld. Ta meenutab oma vanaema, kes elu lõpupoole raamatust laule ja palveid lugedes ammutas sealt  vaimujõudu ja hingekosutust.

“Miks siis vana lauluraamat enam ei kõlba?” esitas saatejuht Toomas Nigola assessor Marko Tiitusele küsimuse. Tiitus vastas, et tegelikult on praegune lauluraamat alates 91. aastat mitut põlve hästi teeninud, kuid nagu on ka Piibli tõlkega, peaks iga põlv selle uuesti endale mõistetavasse keelde tõlkima. Lauluraamat peab olema kiriku väärikas visiitkaart, leiab  Marko Tiitus.

Uus lauluraamat, milles on 1500 lehekülge teksti, peaks ilmuma 2025. aastal ja selle nimel teeb tööd praegu 11 4-liikmelist toimkonda. Moodustamisel on veel kaks toimkonda, nii et igapäevaselt lööb lauluraamatu koostamises kaasa umbes 50 inimest. Uue raamatu formaat suuruselt on midagi praeguse raamatu kahe variandi vahepealset, avaldab Marko Tiitus. Sellest tuleb ka taskutelefoni äpp.

3-aastasele ettevalmistusperioodi järel, mil pandi paika lähteülesanne ja konteptsioon, on töörühmal sel aastal käsil intensiivne töö laulude väljavalimiseks. Esimesed 24 uut laulu on ka juba saanud komisjoni heakskiidu ja läinud redigeerimisele. Uues lauluraamatus on mõeldud on ka pillisaatele.

Uude lauluraamatusse valitakse kokku 900 laulu, millest 400 on valitud vanast raamatust ja 500 on uued. Valik tehakse selle järgi, et need kõnetaksid erinevas vanuses inimesi ja oleks toeks erinevatel eluhetkedel. Laulud võiksid olla toeks ka toetaja, kui hingel on raske ja anda Piiblile toetudes hingerahu.

Marko Tiitus tõi välja, et praegu on vähe sobivaid laule kiriklike talituste puhuks, näiteks täiskasvanute ristimiseks. Samuti pole just palju laule laulatuste puhuks. Matuselaulude puhul oleks aga nagu arvestatud, et lahkunu oli vaga ning usklik inimene ja elas pika elu. Laulude sõnad viitavad rustikaalsele maaelule, ehkki suur osa tänapäeva inimestest elab linnas ja elab lauludes kirjeldatust väga erinevat elu.

Saatejuht Toomas Nigola pakkus välja, et raamatus võiks ju olla laulud internetis surfamise taustaks. Sigrid Põld haaras sellest mõttest lõbustatult kinni, jagades ka isiklikke muusikalisi eelistusi selliseks puhuks: heaks taustaks süvenemist nõudvale tööle on tema kinnitusel Inglise kirikulaulud.

Uude koguduseliikmele mõeldud raamatusse on kantud ka akordimärgid, lisaks on lauludel olemas 4-häälne oreli saatenoot. Lauluraamatu prooviperioodil kogudustes on kavas välja anda laululehti. Lähemat infot prooviperioodi kohta on oodata lähinädalatel.

Mis saab vanadest lauluraamatutest, on alles arutamisel, kuid loodetavasti need päris seisma ei jää. Mõeldakse süsteemile, mis võimaldaks kogudustel uued lauluraamatud korraga kasutusele võtta. Ka hind tuleb sõbralik, lubab Tiitus.

.

Meeldib 1