77 miljonit luterlast ühendavat maailmaliitu valiti juhtima EELK vaimulik Anne Burghardt

77 miljonit luterlast ühendavat maailmaliitu valiti juhtima EELK vaimulik Anne Burghardt

Luterliku Maailmaliidu vastvalitud peasekretär, õpetaja Anne Burghardt (Foto: Erik Peinar)

Täna valis Luterliku Maailmaliidu (LML) 50-liikmeline nõukogu, kuhu kuuluvad esindajad maailma seitsmest piirkonnast (Aafrika, Aasia, Kesk- ja Ida-Euroopa, Kesk- ja Lääne Euroopa, Ladina-Ameerika ja Kariibi, Põhja-Ameerika ja Põhja-Euroopa) luterlikule osaduskonnale uue peasekretäri, kelleks sai Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) vaimulik Anne Burghardt.

Veebikogunemisel toimunud LML uue tegevjuhi lõpphääletusel valiti kahe kandidaadi vahel, kelle oli nõukogule seitsme kandidaadi seast välja valinud ja hääletamiseks esitanud LML peasekretäri valimiskogu. Selle tööd juhatanud Kanada Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Susan Johnson tõstis mõlema kandidaadi puhul esile häid juhiomadusi, hingehoidlikku tundlikkust ja suuri kogemusi tööks Luterliku Maailmaliidu 148 liikmeskirikuga, mis tegutsevad 99 riigis.

EELK vaimulik Anne Burghardt töötab hetkel EELK Konsistooriumi rahvusvaheliste ja oikumeeniliste suhete nõunikuna ja EELK Usuteaduse Instituudi arendusjuhina. Ühtlasi teenib Anne Burghardt EELK vikaarvaimulikuna peamiselt Lääne-Harju praostkonna kogudusi. Aastaid on ta töötanud ka LML peakorteris Genfis, vastutades muuhulgas kirikute vaheliste rahvusvaheliste oikumeeniliste suhete korraldamise eest. Tema ja tema abikaasa, samuti EELK vaimuliku Matthias Burghardti peres kasvab kaks last.

Anne Burghardt esitati LML peasekretäri kandidaadiks Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku ja Ungari Evangeelse Luterliku Kiriku poolt. LML Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonna asepresident, EELK peapiiskop Urmas Viilma kommenteeris, et kogu piirkonnast ei ole kuigi kerge leida teist nii suure rahvusvahelise töö kogemusega võimekat teoloogi kui Anne Burghardt, kes sobiks esindama Ida-Euroopa piirkonna vastuolulise minevikuga luterlikke kirikuid ja siinset kirikutraditsiooni. „Anne Burghardt on lisaks oma rahvusvahelise töö kogemusele ka suurepärane teoloog ja hea vaimulik, kes omab parimat kompetentsi teoloogilise hariduse ja oikumeenilise töö valdkonnas, mida uues positsioonis on väga vaja. Andsin sügisel rõõmuga allkirja tema kandidaadiks esitamise kirjale,“ sõnas peapiiskop Viilma.

Teiseks kandidaadiks tänasel valimiskogul oli Zimbabwe Evangeelse Luterliku Kiriku vaimulik dr Kenneth Mtata, kes töötab hetkel Zimbabwe Kirikute Nõukogu peasekretärina ja omab samuti suurt töökogemust LML peakorteris Genfis.

Luterliku Maailmaliidu peasekretäri koht vabaneb 1. novembril 2021 Luterliku Maailmaliidu praeguse peasekretäri Martin Junge ametivolituste lõppemisega tema isiklikul soovil. Tšiili luteri kiriku vaimulik dr Martin Junge on töötanud LML peasekretärina alates 2010. aastast. Peasekretärile kui osaduskonna tegevjuhile lisaks on luterlaste osaduskonnal president ja seitse asepresidenti. Presidendina tegutseb 2017. aastast Nigeeria Luterliku Kiriku peapiiskop Panti Filibus Musa.

Lisaks:

LWF elects Estonian Anne Burghardt as new General Secretary

Meeldib 2

Lisa kommentaar