EELK tänukirja pälvis parun Volker von Buxhoeveden

EELK tänukirja pälvis parun Volker von Buxhoeveden

Parun Volker von Buxhoeveden võtttis tänukirja piiskop Tiit Salumäelt vastu oma kodus Piritalt (Foto: Tiit Salumäe Facebooki leht)

EELK tänukirja eriliste teenete eest kristliku kultuuritraditsiooni hoidmisel ja edendamisel andis laupäeval, 17. juulil Volker von Buxhoevedeni 80. sünnipäeva puhul Tallinnas üle piiskop Tiit Salumäe.

Maarjamaa Risti kavaler parun Volker von Buxhoeveden on sündinud 17. juulil 1941. aastal Litzmannstadtis (praegu Lodž Poolas), kuhu tema vanemad olid ümber asustatud nagu teisedki baltisakslased vastavalt Stalini ja Hitleri kokkuleppele.

Hariduselt ja ametilt on Volker von Buxhoeveden kunstnik. Ta lõpetas õpingud Kieli ja Hamburgi kunstiülikoolides 1966. aastal kujunduskunstniku ja graafikuna ning tegutses aastaid vabakutselise kunstnikuna Belgias.

Volker von Buxhoevedeni teeneks on kristlike kultuuritraditsioonide hoidmine ja edendamine rahvusvahelisel tasemel (Saksamaal, Belgias, Soomes, Eestis) ja kaasaaitamine Eesti iseseisvuse taastamisele. Selle sündmuse eel ilmus paruni eestvedamisel mahukas saksakeelne värvifotoalbum „Estland, ein Traum / Unistus Eestist“.

Nüüdseks on Volker von Buxhoeveden ka ise juba aastaid elanud Eestis. Volker von Buxhoeveden on Eesti Vabariigi Maarjamaa Risti ordeni rüütel ja autasustatud ka Eesti Muinsuskaitse Seltsi teenetemedaliga. Kristlase ja usutunnistuselt luterlasena on Volker von Buxhoeveden on asutanud Buxhoevedeni Risti – oikumeenilise autasu kristlike väärtuste hoidmise eest.

Buxhoevenidega on seotud mitmeid paiku Lääne- ja Saaremaal: Haapsalu, Lihula, Koluvere, Pädaste, Kuressaare jt. Buxhoevedenite rajatud on Kuressaare loss. 1234. aastal rajas Tartu Toomkiriku Tartu piiskopiks nimetatud Hermann I Buxhoeveden, Riia piiskop Alberti vend.

Lisa kommentaar