Eesti Kirik 13.10.2021

Eesti Kirik 13.10.2021

Eesti Kirik 13.10.2021
  • Lõikustänupüha õhtul toimus Tallinna toomkirikus pidulik tänuteenistus, kus jagati 2020. ja 2021. aasta tunnustused kiriku töötegijatele, toetajatele ja vabatahtlikele. Tänukõne tunnustatavatele pidas peapiiskop Urmas Viilma ja tunnustatute poolt muusikateadlane Toomas Siitan.
  • Kui möödunud aasta jõuluajal pühitses peapiiskop Urmas Viilma Jõgeval kirikutorni, siis lõikustänupühal eelsel laupäeval õnnistas piiskop Joel Luhamets kirik-kogukonnakeskuse ehitamist.
  • Kohalike omavalitsuste valimiste eel kirjutab piiskop Tiit Salumäe juhtkirjas, et „valimistel on olulised kolm aspekti: julgus kandideerida, vajadus teha otsus, aeg minna valima.“
  • „Sügisene loodus on võimas vaatepilt, kust leiab palju näiteid sellest, kuidas üheskoos toimida, et hakkama saada ja varustada end „kurjade ilmade“ tulekuks,“ mõtiskleb kolumnist Tiina Janno.
  • Urmas Koorits, kes on ettevõtja ja TÜ usuteaduskonna kolmanda kursuse tudeng jagab suures loos muljeid Tartu vanglas tehtud praktikast. Ta kirjutab: „Kui hea tunne on olla oodatud! Uskuge või mitte, aga kinnitan, et kogu oma praktika vältel olin ma vanglas oodatud. Tundsin end oodatuna vangla asedirektori kabinetis, vanglakabelis, raamatukogus, vanglakoolis, spordihoones ja sööklas. Olin oodatud isegi vangide, kinnipeetavate seas, nagu neid „juriidiliselt korrektne“ on nimetada.“
  • Praostkonna uudistes heidame põgusa pilgu Viljandi ja Tartu praostkonda. Sel korral on mõlemas huviorbiiti sattunud Peetri kogudused: Karksi Peetri ja Tartu Peetri. Jagavad Karksi koguduse juhatuse esimees Raimond Vaher ja Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming.
  • Nelijärvel peeti juhatuseesimeeste konverentsi. Aasta juhatuseesimeheks valiti Rannu koguduse juhatuse esimees Jaan Eensaar. Kohal käis peatoimetaja Liina Raudvassar.
  • Oktoobri kolmandal pühapäeval tähistatakse Eestimaa kogudustes hõimurahvaste palvepäeva. Jaan Bärenson kirjutab, kuidas traditsioon alguse sai ja millist tööd on tehtud hõimurahvaste heaks.
  • Mäluleheküljel jätkub vileorelite artiklite sari. Sel korral on fookuses orelimeister Friedrich Wilhelm Müllverstedti (1834-1904) orelid. Kirjutavad oreliprofessor Andres Uibo ja kirikumuusik Anneli Klaus.
  • Eelolev pühapäev on 21. pühapäev pärast nelipüha. Päeva teema avab Anti Toplaan, pildipalve on teinud õpetaja Tiiu Hermati ja lehejutluses kirjutab Ambla koguduse õpetaja Tõnu Linnasmäe: „Ka meid tabavad elus omad raskused, vaevad ja katsumused. Me ei tea sageli, kuidas neid ületada või kuidas nendega hakkama saada. Maad kipub võtma masendus või koguni meeleheide. On hea, kui meil on, kellega jagada oma muresid ja probleeme.“

Head lugemist!

Lisa kommentaar