Eesti Kirik 23.02.2021

Eesti Kirik 23.02.2021

Eesti Kirik 23.02.2021

Esilehel heidame pilgu Tallinna piiskoplikku toomkirikusse, kus käivad juba hulk aega ettevalmistused homme ETVs ülekantava vabariigi aastapäeva oikumeenilise tänujumalateenistuse õnnestumiseks.

Kirikumuusika liidu juhatuse esimees Tuuliki Jürjo tõstab juhtkirja fookusesse tänulikkuse, mida vajame seda enam, mida keerulisemaks ajad ja olud meie ümber muutuvad.

Vabariigi aastapäeva oluliseks osaks on presidendi kõne. Kolumnist Alar Kilp analüüsib taasiseseisvunud Eesti presidentide läbi aastate peetud kõnede teemasid ja metafoore. Näiteks on Eestit nimetatud metsmaasikaväluks, koduks, teekonnaks, jõeks, aga ka pühamuks, mis nõuab pühendumist ja eneseohverdust.

„Tunnen aukartust ja tänulikkust, et siiski Jumala riigi tööd saab teha, arvestades, et olud pandeemiakriisi ajal on keerulised,“ ütleb pühapäeval Kambja kirikus piiskop Joel Luhametsa poolt diakoniks ordineeritud Tartu ülikooli magistrant Robert Bunder.

„Meditatsioon on magamise vastand. See on ärkvelolek; rohkem ärkvel veel kui tavaliselt,“ kirjutab arvamusloos Kadrina koguduse õpetaja Meelis-Lauri Erikson.

Suures loos kirjutab Liina Raudvassar 2021. aasta kultuurkapitali maakondliku elutööpreemia pälvinud elupõlisest pressifotograafist Arvo Tarmulast, kes on enam kui kolmekümne aasta jooksul jäädvustanud Läänemaa sündmusi, ka kiriklikke.

Kuu viimase numbri hingehoiuveerus arutleb MTÜ Hingetugi hingehoidja Veelika Jõgi sõpruse teemal, rõhutades, et kõige muu kõrval on sõprus ka oluline ressurss, mis aitab püsida.

Ilumäe koguduse juhatuse esimees Õie Alt jagab, et on asutud teostama kolmeetapilist kiriku kellasüsteemi korrastamist ja elektrifitseerimist.

Eile möödus 79 aastat katoliku peapiiskopi Eduard Profittlichi märtrisurmast Kirovi vanglas.

Pia ja Tero Ruotsala olid aastaid misjonärideks Eestis. Nüüd on nad läkitatud kolmeks aastaks Kambodža kuningriiki. Huvitav on ehk lugeda, et budistide kõrval on riigis kristlasi vaid 2% ja luterliku kiriku olulised projektid on kanade kasvatamine ning maalt pärit tütarlastele linnas õppimise ajaks elamispinna pakkumine.

Kirjandushuvilistel tasub tähele panna, et dr Toomas Paul tutvustab kirjandusprofessor Rein Veidemanni eelmise aasta detsembris ilmunud romaani „Lunastatud. Romaan eestlaste Ristija Johannesest ning teest tema äratundmiseni“.

Järgmise pühapäeva teemaks luterlikes kirikutes on „Palve ja usk“. Sellest lähtuvalt on mõtiskluse kirjutanud Anti Toplaan, jutluse Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming ja pildipalve Merille Hommik.

Meeldib 1

Lisa kommentaar