ERR: kirikud kerkivad eraannetuste toel

ERR: kirikud kerkivad eraannetuste toel

Saade “Ringvaade” käis vaatamas, kuidas edeneb Rakvere Karmeli kiriku, Saku kiriku ning Lootuse küla kiriku ehitus ja veendus, et valdav osa ehitusrahast tuleb eraannetajatelt.

Saku kirik õhtul (Foto: Saku Toomase kogudus)

Sakus pole varem kunagi sakraalhoonet olnud. Saku Toomase koguduse õpetaja Magne Mølster ütles intervjuus ERRi ajakirjanik Hannes Hermakülale, et mõte Sakusse kirik ehitada on olnud juba üle 20 aasta. Seni ainsa kirikuna on selle katusel päikesepaneelid. Vaimulik lisas, et kirikus on muu hulgas noorte- ja lasteringi saal, rõdu ja kantselei. Nagu uute kirikute puhul ikka, on ehitatav hoone kogudusemaja ja kirik ühes hoones. Kirikule tuleb ka tornikell.

Hoonet ehitama asudes oli koos vähem kui pool summast, kuid kui kirik kerkima hakkas, lisandus ka annetajaid. Kiriku maksumuseks on veidi vähem kui 1,1 miljonit eurot, ütles Magne Mølster ja andis ülevaate ka rahastamisallikatest: kiriku kogutud 842 810 eurost eraldas EELK kirikuvalitsus 300 000 eurot Niguliste kiriku kompensatsioonirahast, üksikannetajatelt on tulnud 128 000, ärisektorist 59 000, avalikust sektorist 5100 ja luterlikust kirikust 340 000. Palju raha on annetanud ka välismaised kogudused, lisas Mølster.


Vaata lisa:

Meeldib 1

Lisa kommentaar