Jaan Tammsalu: jumalateenistusi uued piirangud ei puuduta

Jaan Tammsalu: jumalateenistusi uued piirangud ei puuduta

Õpetaja Jaan Tammsalu (Foto: Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht)

Valitsus kehtestas paari päeva eest piirangu, et siseruumides tohib koguneda kuni 500 inimest. Kirikusaal on piisavalt suur, et ka valitsuse seatud piirangute tingimustes lahedalt ära mahtuda, julgustas tänases Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki postituses õpetaja Jaan Tammsalu kogudust pühapäevasest teenistusest osa saama. See, et jumalateenistusele saab tulla ilma liigse muretsemiseta, kehtib aga suurema osa Eesti kirikute kohta.

Õpetaja Jaan Tammsalu sõnul puudutaks Vabariigi Valitsuse piirang – kuni 500 inimest siseruumides – kirikut siis, kui see oleks kehtestatud mõni päev enne jõululaupäeva, kuid suvisel ajal pole sellega mingit muret. “Õnneks on meie eelkäijad ehitanud meile nii suure kiriku, et siia mahub 500 inimest piisavate vahedega kenasti ära. Suvel on pühapäeviti kirikus tavaliselt poole vähem inimesi, nii et praegune piirang meie jaoks mingeid probleeme tõepoolest kaasa ei too.”

Loomulikult on mõistlik olla ettevaatlik, aga kindlasti mitte hirmul, lisas Jaan Tammsalu. Mõistlikku käitumist on vaja teinekord meelde tuletada armulaualistele, lisas ta: “Eks meil viimasel ajal veidike probleeme ole, et osa inimesi ei mõista seda selget juttu, mida me räägime, et oldagu head ja jäetagu armulaual üksteisega piisavad vahed. Ikka on neid, kes nähes altari ees põlvituspingil vahet, pressivad ennast sellesse sisse ja tekitavad ebameeldivusi kõrvalolijatele. Aga neid on õnneks siiski väga-väga vähe ja õnneks on paljud inimesed ka selliste vahelekiilujatega hästi kannatlikud ja toredad.”

Kirikusse saab tulla ilma muretsemata, kinnitas koguduse õpetaja ja märkis, et piirangud pole kindlasti hea põhjus jumatateenistustest kõrvale jääda. “Kui keegi nüüd lootis, et leiab kehtestatud piirangus hea põhjuse, miks kirikusse mitte tulla, siis võta näpust, see nüüd küll mingi põhjus pole, 500 inimeseni on meil uuesti pikk maa minna, vahepeal on osa inimesi ära hirmutatud ja kirikus nad enam ei käi. Tere tulemast kirikusse! Meil ruumi küll.“

Tallinna Jaani kirikus pühapäeval, 25. juulil kell 10 algaval armulauaga jumalateenistusel peab jutlust õpetaja Toomas Paul, orelil teenib kaasa Tiia Tenno ja laulab koguduse naiskoor Aivi Otsniku dirigeerimisel.

Lisa kommentaar