Urmas Viilma: patu vastu pole vaktsiini, kirikud jäävad kõigile avatuks

Urmas Viilma: patu vastu pole vaktsiini, kirikud jäävad kõigile avatuks

Peapiiskop Viilma palverännaku peatuspaigas (Foto: Regina Hansen)

„Valitsuse liikmed võivad rõhutada, et vaktsineerimine on vabatahtlik, kuid kui teises lauses hakatakse rääkima juba suve lõpus või varasügisel rakenduvatest piirangutest nende jaoks, kes pole vaktsineerima läinud, tekib küsimus, mida see vabadus, olla vaktsineerimata, siis ikkagi sisuliselt tähendab,“ kirjutas peapiiskop Urmas Viilma ERRi arvamusportaalis.

Peapiiskop Viilma kirjutab, et on hiljaaegu vestelnud mitme noore inimesega, kes on öelnud, et nad ei ole vaktsineeritud. Põhjuseks ei ole põhimõtteline vaktsiinivastane hoiak, vaid ebaselgus ja ebakindlus vaktsiini kõrval- või järelmõjude suhtes.

Samuti on vaktsineerimist pidurdanud esmapilgul selline ebaoluline takistus, nagu vaktsineerima registreerimise ebamugavus ja tülikus. Üldse on segadust, müra ja erineval viisil “solgutamist” vaktsineerimisega seoses olnud tema sõnul liiga palju.

„Viimastel päevadel üha kõvemini kõlama hakanud sõnumid, et peagi hakatakse inimestel vahet tegema selle alusel, kas oled vaktsineeritud/haiguse läbi põdenud või mitte, lisab oma vabadust hindavatesse noortesse täiskasvanutesse omajagu protestivaimu,“ sedastas peapiiskop. Tema sõnul tekib küsimus, mida see vabadus, olla vaktsineerimata, siis ikkagi sisuliselt tähendab, kui Valitsuse liikmed ühelt poolt rõhutavad, et vaktsineerimine on vabatahtlik, kuid sama jutu jätkuks hakkavad rääkima juba suve lõpus või varasügisel rakenduvatest piirangutest nende kõigi jaoks, kes pole vaktsineerima läinud. Lisaks on täiesti vastuseta ka küsimus, kuidas tagada vabadused inimestele, kes tervislikel põhjustel ei ole saanud või tohtinud ennast vaktsineerida.

Piirangutest ja erikohtlemisest rääkides hakkab rõhk langema meelelahutusele, sh teatrietendustele, kontsertidele, festivalidele ja muudele vaba aja veetmisega seotud tegevustele ja paikadele. Ühest küljest võib see tunduda loogiline, sest ükski neist tegevustest ei ole osa inimese põhivabadustest ega -vajadustest, kuid teisalt tekib küsimus, kas selline kultuurivabaduse piiramine kuulub vaba ühiskonna juurde.

„Erisustest rääkides jääb ju alltekstina kõlama küüniline sõnum, et kui sa ennast ei vaktsineeri, pead loobuma kultuurist ja kõigest sellest, mis hoiab vaba sinu vaimu ning toidab su hinge,“ tõdes peapiiskop.

Kirik järgib endiselt hoolega meetmeid viiruse leviku takistamiseks, kuid pühakodade uksed jäävad kõigile avatuks ka uue koroonalaine saabudes, ütles Viilma. „Kirikud on olnud valitsuse poolt seatud piirangutele allumisel seni ehk liigagi koostöövalmid ja leplikud. Uue laine tulekul ma samaväärset leplikkust omalt poolt küll lubada ei saa. Olen päris veendunud, et usuvabadust “riivati” varakevadiste piirangutega päris tuntavalt ja mindi ka üle piiri. Seepärast ei ole mina kindlasti sügisel see, kes kutsub üles oma ametikaaslasi kirikuuksel jumalateenistustele saabujatelt vaktsiinipassi küsima.“

Jeesus kutsus enda juurde kõiki vaevatuid ja koormatuid ning võttis enda jutule kümme pidalitõbist, kui ülejäänud ühiskond nad kõrvale tõukas, tuletas Viilma meelde. Sarnaselt peab toimima ka kirik: „Kirikusse tulijatel ei ole vahet tehtud varem ega tehta ka siis, kui vaktsiinipassist saab mujal ühiskonnas ametlik “linnaluba” ilma milleta enam muuseumisse, kinno, teatrisse, kontserdile, restorani või ööklubisse ei pääse.“

Niisiis pääseb Jumala kotta iga siseneja, olgu ta vaktsineeritud või vaktsineerimata, kinnitas kirikupea: „Patu vastu pole keegi vaktsineeritud ja Jumala armu vajavad kõik inimesed ühtviisi.“

Lisaks:

Urmas Viilma “Patu vastu pole vaktsiini, kirikud jäävad kõigile avatuks”, err.ee 22.07.2021

Meeldib 2

Lisa kommentaar