Jaagupipäeva tähistavad palverännakud Eesti eri paigus

Jaagupipäeva tähistavad palverännakud Eesti eri paigus

Sel nädalavahetusel jätkub Eesti jaakobitee avastamine rännakuga Märjamaa Maarja kirikust Pärnu-Jaagupi kirikusse. Rännutee 3. etapp algas täna, 23. juuli hommikul ja lõpeb palverändurite kokkutulekuga Pärnu-Jaagupis..Viiepäevane teekond lõpeb 31. juulil Valgas-Valkas, kus pidulikult sõlmitakse kokku Eesti ja Läti jaakobiteed.

Täna, 23. juuli varavalges alustasid Kuivastust Püha aasta palverännuteekonda ka saarlased, kelle kolmepäevase teekonna lõppsiht on Püha Jakobi kirik.

Täna, 23. juuli õhtuks jõuavad rändajad Kivi-Vigala suunas. 29 kilomeetri pikkuse kulgemise järel on ühine õhtusöök ja õhtupalvus Vigala Maarja kirikus, misjärel on ööbimine Kivi-Vigala põhikoolis.

Hommikupalvus on Vigala Maarja kirikus ja seejärel ootab ees 21 kilomeetri pikkune rännak Pärnu-Jaagupisse. Õhtusöök on Pärnu-Jakobi koguduse pastoraadis ja seejärel kontsert Pärnu-Jaagupi kirikus.

25. juulil, Pühale Jaakobusele pühendatud päeval meenutatakse palverändurite kaitsepühakut ja võetakse hoogu järgnevaks viiepäevaseks palverännuetapiks.

Palverändurite kaitsepühakule pühendatud Pärnu Jakobi kirik ootab teelisi (Foto: Regina Hansen)

Hommik algab Pärnu-Jaagupis palverännakuga 2,5 kilomeetri pikkuse teekonnaga pärlirajal. Üheskoos tähistatakse Pärnu-Jakobi koguduse 696. aastapäeva jumalateenistusega.

Seejärel asutakse 175 kilomeetri pikkusele palverännakule Valga poole, kus 31. juulil toimub pidulik Eesti ja Läti jaakobiteede ühendamine.

Teekond on järgmine:

25. juuli Pärnu-Jaagupi – Suigu 20 km
26. juuli Suigu – Soomaa puhkekeskus 26 km
27. juuli Soomaa puhkekeskus – Kõpu Peetri kirik 29 km
28. juuli Kõpu Peetri kirik – Halliste kirik 25 km
29. juuli Halliste kirik – Taagepera kirik 26 km
30. juuli Taagepera kirik – Soe palvemaja, Hummuli 29 km
31. juuli Soe palvemaja – Valga Jaani kirik 19 km – Valka pudrumägi 1 km. Läti jaakobitee alguspunt.

Rändajate turvalisuse tagamiseks ja koormate kergendamiseks saadab saateauto.

Püha Jakobi kirik Saaremaal (Foto: Puhka Eestis koduleht)

Saarte praostkonnas tähistatakse Püha aastat 3-päevase palverännakuga 23. – 25. juulini Kuivastust Püha kirikusse.

Täna, 23. juulil alustati hommkul kulgemist 28 kilomeetri pikkusel teekonnal Kuivastu sadamast, peatusedon Hellamaal ja Liival. Ööbimine on Tornimäe rahvamajas.

Teisel päeva teekonna pikkus on 31 kilomeetrit. Palvehetked on Pöide ja Kahtla kirikute juures ja ööbitakse Sakla külamajas.

Kolmandal päeval minnakse läbi Räimaste Pühasse. 11 kilomeetri pikkune teekond lõpeb jumalateenistusega Püha Jaakobi kirikus.

Lisa kommentaar