Kirikute nõukogu lubab kaplanite koondamisel abi küsida NATO-st

Kirikute nõukogu lubab kaplanite koondamisel abi küsida NATO-st

Kaitseväe juhataja Martin Herem möödunud aastal Tallinna toomkirikus toimunud tänupalvusel, millega tähistati kaitseväe kaplaniteenistuse 20. aastapäeva (Foto: Kaitsevägi)

Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) teatas, et kui siseriiklikult kaplanaadi teemal lahendust leida ei õnnestu, on kirikute esindusorganisatsioon valmis pöörduma ka liitlasriikide poole NATO-s, et paluda rahalist toetust kaplaniteenistuse jätkamiseks eesti kaitseväes.

Esmalt palub aga EKNi president, peapiiskop emeeritus Andres Põder kaaluda võimalust leida vajaminev summa otse riigieelarvest ja pakub ühe lahendusena välja, et kaplanid võiks võtta otse kaitseministeeriumi palgale, nagu on see korraldatud sotsiaalministeeriumis. Andres Põder paneb ka ette oodata lõpliku otsuse langetamisega kaplanaadi küsimuses sügiseni, kui selguvad riigi majandusnäitajad.

Kui väljakäidud ettepanekud poliitilist tuge ei leia ja riigi siseselt lahendust leida ei õnnestu, lubab EKN pöörduda abipalvega liitlasriikide poole NATOs, et paluda rahalist toetust kaplaniteenistuse jätkamiseks Eesti kaitseväes.

EKN president, peapiiskop emeeritus Andres Põder kirjutas peaministrile, riigikogu esimehele ja erakondade esimeestele, et vägisi kipub jääma mulje, et kaplanite koondamise taga on eelkõige ideoloogilised, maailmavaatelised põhjused, mis seavad ohtu usuvabaduse tagamise Eesti kaitseväes. Samas viidatakse kirikute nõukogu kirjas kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Heremi sõnadele Vikerraadio saates “Kirikuelu”, et kaplanid võiksid ka ametisse jääda, kui ressurss tuleks kusagilt väljaspoolt. Kaitseväe juhataja on öelnud, et seoses eelarvekärbetega tuleb koondada kaitseväe kaplanid ja orkester, mis moodustab ligikaudu 10 protsenti kaitsevaldkonna kärpevajadusest.

Lisa kommentaar