Kuusalu kirikus mängib pühapäeviti orelit professor Andres Uibo

Kuusalu kirikus mängib pühapäeviti orelit professor Andres Uibo

Andres Uibo koos oma õpetaja Hugo Lepnurmega Andrei Lobanovi virtaažil (Foto: EELK)

„Mängin orelit, millel mängis ja sai innustust oma muusikuteele minu õpetaja, professor Hugo Lepnurm – Kuusalu valla esimene aukodanik. Oreli kõrval aknal on Lepnurme vitraaž, professor otsekui vaataks mind, et mida poiss teeb,” rääkis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia oreliprofessor Andres Uibo ajalehele Sõnumitooja. Jumalateenistused, mille muusikalise osa ta sisustab, on Kuusalu kirikus pühapäeviti kell 11.

Uibo kinnitas ajakirjanikule, et 50-minutilise autoteekonna Kuusalu kirikusse võtab ta alati ette hea meelega. Koguduse õpetaja Jaanus Jalakas lisas, et lisaks sellele, et professor musitseerimise eest tasu ei võta, sõidab ta ka omal kulul kohale ja pärast kostitab kogudust kohvilauas veel kaasatoodud salatitega.

Kuusalu kiriku orel (Foto: Heiki Haljasorg)

Andres Uibo rääkis intervjuus Kuusalu kiriku orelist: „Tegu on esimese oreliga, mis avati pärast Eesti Vabariigi väljakuulutamist – 10. oktoobril 1918. Seega on Kuusalu kiriku orel Eesti Vabariigiga sama vana, nagu passipilt või vabariigi südametunnistus.“ Pill või nagu Hugo Lepnurm on oreli kohta öelnud, “Jumala kiitmise masin”, vajab tema sõnul praegu hädasti remonti. Kuusalu kiriku orelil on eestlaste jaoks ka teine oluline tähendus, lisas professor: „Kirikusse ehitati Kuusalus esmakordselt orelit Eesti esimese laulupeo ajal, see praeguse oreli eelkäija avati 1869. aastal mõni kuu pärast laulupidu.”


Lisa kommentaar