Õpetajad Mikk Leedjärv ja Jaan Tammsalu mõtteid armastusest

Õpetajad Mikk Leedjärv ja Jaan Tammsalu mõtteid armastusest

Tallinna Jaani koguduse kodulehel avaldatud artiklis arutlesid Viimsi Jaakobi koguduse vaimulik Mikk Leedjärv ja Tallinna Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu armastuse teemadel: räägiti taevasest ja maisest armastusest, selle muutumisest mõistusekeskse maailma kõverpeeglis ja armastuse ning hingerahu seostest.

“Ma ei tea, kas taevasel ja maisel armastusel on mingit vahet,” tõdes Jaan Tammsalu. “Iseasi on see, et vahetevahel peavad inimesed armastuseks midagi, mis baseerub tihtipeale pigem egoismil ja oma tungide rahuldamisel. Kuid taevalikul ja inimlikul armastusel on väga suur side ja sarnasus.”

Temaga nõustus ka Mikk Leedjärv: “Armastus on kindlasti taevane and, mis on inimeste kätte antud. Me püüame seda tarvitada, nii kuidas me oskame, aga kuna me ei oska seda andi kasutada, meie südames pole usku sellesse, siis tihtipeale me arvame, et mingid muud asjad on armastus.” Kõverpeeglis hakkab inimene armastust edasi andma siis, kui ta pole seda kogenud või on kogenud samuti kõverpeeglis. Sellisel juhul baseeruvad tema tundmused egoismil, täheldas Jaan Tammsalu.

Kirikus võiks ometi armastust eest leida, kuid paljud inimesed seda ei eelda. “Nendel on hoopis teistsugused kogemused mingite oma naabritega, kes on õelusekotid ja kes käivad iga päev kirikus, kuid teevad teiste elu põrguks ega oska inimestega suhelda, virutavad Piibliga „serviti-serviti“ jne,” tõi Tammsalu näiteid. Ta lisas karmi otsekohesusega: “Keegi on öelnud, et kui keegi arvab, et kirikus käimine teeb kristlaseks, siis peaks kanalas käimine kanaks tegema. Millegipärast ei mõju osadele ka mitte pidev, regulaarne annus kristlust ega Jumala armastust.”

Loe lisa:

“Armastus”, Tallinna Jaani koguduse koduleht 11.02.2016

Lisa kommentaar