Peapiiskop Urmas Viilma leiab, et kaitsevägi on odavam jätta kärpekavast välja

Peapiiskop Urmas Viilma leiab, et kaitsevägi on odavam jätta kärpekavast välja

Kas kaitseväe kaplaniteenistuse kaotamine on ikka päriselt kokkuhoid?, küsib peapiiskop Urmas Viilma täna Postimehes ilmunud arvamusartiklis (loetav täismahus).

Peapiiskop teeb tagasivaate kaplanaadi korduvale taasloomisele ja tõdeb, et seni on sõjaväevaimulikud kaotanud oma töö ikka ideoloogilistel põhjustel, kuidas asju ka ametlikult ei nimetataks. Neljas, eelmistele sarnane halvatushoog saabub kaitseväes juhul, kui minister Kalle Laanet nõustub kaitseväe juhataja Martin Heremi ettepanekutega.

„Koroonaviiruse laastav mõju on jätnud jälje kogu rahva vaimsele tervisele. Kahjuks toob valitsuse 2021. aasta kevadine kärpekava ohvriks ka kaitseväe teenistuses olevate naiste-meeste usuvabaduse ning nende hingelise ja vaimse tervise. Poliitiliselt korrektselt nimetatakse seda mitte kaplaniteenistuse likvideerimiseks, vaid kulude vähendamiseks,“ kirjutab Urmas Viilma. Ta hindab, et kaitseväe kaplaniteenistuse tegevuse minimeerimine võib olla pikemas perspektiivis ohuks mitte ainult kaitseväe isikkoosseisu vaimsele toimetulekule, vaid nende inimeste vaimsest tasakaalust sõltuvalt kogu Eesti julgeolekule. Inimeste vaimse ega füüsilise tervisega, samuti meie kellegi turvalisuse ega Eesti julgeolekuga ei tohi aga tema sõnul riskida.

Peapiiskop teeb artiklis Vabariigi Valitsusele ettepaneku jätta kaitsevägi tervikuna kärpekavast välja ning põhjendab: „Puudu jääva summa ulatuses laenu võtmine läheb Eesti riigi ja rahva jaoks oluliselt vähem maksma kui hind, mida maksame 200 inimest koondades ning muul moel kaitsetahet ja julgeolekut halvates.“

Lisaks:

Urmas Viilma: halvatud kaitsevägi, Postimees 19.05.2021

Lisa kommentaar