Peapiiskop Viilma kritiseerib osa poliitikute põhimõttelagedust

Peapiiskop Viilma kritiseerib osa poliitikute põhimõttelagedust

„Abielu ja kooselu on mõlemat käsitletud seni avalikes diskussioonides põhimõtteliste või maailmavaateliste küsimustena. Ka eraelulises mõttes tähistab kindlasse paarisuhtesse astumine inimeste teatud põhimõtteid. Järelikult on sellest, millisena inimene mõistab traditsioonilist abielu, sõltunud ka inimese suhtumine samasooliste inimeste kooselusse. See ei saa olla ühel päeval üks ja järgmisel teine. Muidu ei oleks tegemist enam ei maailmavaatelise ega põhimõttelise erinevusega,“ kirjutas peapiiskop Urmas Viilma oma Facebooki postituses.

Keskerakonna fraktsioon oli tema sõnul ise üks abielureferendumi läbiviimise eelnõu algatajatest ja veel mõne päeva eest ei pidanud selle fraktsiooni liikmed ei pidanud traditsioonilist abielu maailmavaateliselt ja sisuliselt samatähenduslikuks samasooliste inimeste vahel sõlmitud kooseluga. Ometi algatas rida keskerakondlasi 13. jaanuaril koos opositsioonis olevate sotsiaaldemokraatidega eelnõu, millega soovitakse võrdsustada kooselulepingu sõlminud inimeste kooselu abieluga.

Peapiiskop nentis, et temal tekkis selle kohta uudist lugedes küll rida küsimusi. „Kuidas on võimalik, et need Keskerakonna saadikud, kes olid veel päev varem valmis toetama rahvahääletuse läbiviimiseks esitatud eelnõu traditsioonilise abielu kindlustamiseks, tegid üle öö 180-kraadise „arenguhüppe“ ümber oma telje ja algatasid sisuliselt vastupidise sisuga eelnõu?“ väljendas ta hämmingut, kuid ta osutas ka “valgustumise” ilmsele seosele Keskerakonna vastu esitatud korruptsioonisüüdistustega. Moraalseks kannapöördeks piisas võimalusest säilitada koalitsiooni vahetumise korral võim ja positsioon uues valitsusliidus, kui makstakse väikest „poliitilist lõivu“.

Urmas Viilma tuletas meelde, et sellisteks kannapööreteks pole poliitikutel rahva mandaati. Nagu ei olnud ka 2014. aastal, mil üsna sarnase algatuse tulemusena ilmus Riigikogu menetlusse kooseluseadus.

Peapiiskop avaldas lootust, et uus koalitsioon võtab siiski selles küsimuses hoo maha ja Keskerakond kutsub korrale ka oma fraktsiooni liikmed, sest ühiskonda toob abielureferendumi maha hääletamine kaasa veelgi enam pingeid. „Ühiskond vajab hetkel abielu ja kooselu teemal rahunemist, mitte ülekuumenemist. Laske ühiskonnal rahuneda!,“ oli Viilma sõnum.