President Alar Karise ja kirikujuhtide kohtumisel otsiti võimalusi Eesti inimeste tervise toetamiseks

President Alar Karise ja kirikujuhtide kohtumisel otsiti võimalusi Eesti inimeste tervise toetamiseks

EKNi liikmeskirikute esindus Eesti Vabariigi president Alar Karisega kohtumise ootel (Foto: EELK)

Täna, 20. detsembril kohtusid Eesti kristlikke kirikuid ühendava Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) juhid Vabariigi President Alar Karisega. 8 kirikut ja 2 koguduste liitu koondav organisatsioon esindab ühtekokku 393 000 kristlast ja 473 kristlikku kogudust.

Kohtumisel tutvustasid kirikute esindajad lähemalt ühiskonna heaks tehtavad tööd: diakoonia, sotsiaaltöö, rehabilitatsioon, lastetöö, noortetöö, eakad, Covid-19. Selle tegevuse aluseks on Eesti Vabariigi Valitsuse ja Eesti Kirikute Nõukogu Ühishuvide Protokoll, mis allkirjastati 1. oktoobril 2002. Eesti Kirikute Nõukogul on sõlmitud koostöökokkulepped Siseministeeriumi ja Justiitsministeeriumiga.

Kirikute tegevust raamistavad teema-aastad

2018. ja 2019. aastate teemaks oli „Eesti usk“. Läbi kahe kalendriaasta kulgev teema-aasta algas 2018. aasta 1. nelipüha eelõhtul (19. mail 2018) Vabaõhumuuseumis Sutlepa kabelis ning lõppes 2019. aasta 1. advendil (1. detsembril 2019).

Kahel aastal osaleti Arvamusfestivalil Paides, kus kirikute teema-alal „Eesti usk“ toimusid mitmed arutelud aktuaalsetel ühiskonnaelu teemadel. 6. detsembril 2018 toimus Rahvusraamatukogus teema-aasta üks peaüritusi – konverents „Eesti usk“ ja kontsert Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus. Konverents kuulus Euroopa kultuuripärandiaasta ametlikku programmi. Peaettekande „Euroopa kultuuripärand ja Eesti usk“ pidas prof Mihhail Lotman ning paneeldiskussioonides arutleti teadlaste, vaimulike ja kultuuritegelaste osalemisel usu rolli üle ühiskonnas ning usu ja erinevate kultuurivaldkondade (kirjandus, muusika, folkloor, teater, filmikunst, arhitektuur, kunst) vastastikuste seoste teemadel. Konverentsil osales üle 200 inimese.

Teema-aasta „Armastame loodu(s)t“ 2020-2021 juhtmõtteks oli, et armastada tähendab tahta koos elada. Looja on kutsunud ellu meid ja kogu loodu loomispärase tahtega kooseksisteerimiseks. Teema-aastal kutsusid kirikud kõiki nii mõtestama kui ka olevaks elama armastavat suhet kogu loodusse.

Kõrgemas Usuteadlikus Seminaris viidi 11. märtsil 2020 läbi teoloogiline seminar loodu(s)hoiu teemal, samuti pühendati sellele EKN-i suvine väljasõiduistung. Sügisel osalesid kogudused  juba tavaks saanud maailmakoristuspäeval ning korraldati kirikutes ja kogudustes loodu(s)hoiunädal. Arvo Pärdi Keskuses toimus 16. juunil 2020 seminar „Armastame loodu(s)t“, kus teiste hulgas pidasid ettekanded Vabariigi President Kersti Kaljulaid, Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

2021. aastal laienes teema-aasta „Armastame loodu(s)t“ ligimesearmastuse teemale ja selle pealkirjaks sai „Armastame loodu(s)t/armastame ligimest“. Lisaks arvukatele avalikele sõnavõttudele kirikute esindajatelt ilmus teema-aastale pühendatud raamat „Armastame loodu(s)t).

Sotsioloogine uurimus avab eestlaste maailmapilti

EKN on korraldanud religioonisotsioloogilist uuringut „Elust, usust ja usuelust“ alates 1995. aastast iga viie aasta tagant. Uuringute tulemusi on tutvustatud konverentsidel ja analüüsi põhjal on välja antud kogumikud „Astu alla rahva hulka“ ja „Kuhu lähed Maarjamaa? Quo vadis Terra Mariana?“.

11. novembril 2021 Toimus Tartu Ülikoolis konverents „Eesti elanike maailmapilt „Elust, usust ja usuelust 2020“ uuringu valguses“. Konverentsi kogumik ja Eesti Uuringukeskuse poolt läbi viidud uuringu pressikonverentsi materjal antakse üle kohapeal.

Uuringu põhjal peab end usklikuks 13% eestlastest ja 42% muust rahvusest vastajatest.

Maailma usundeid tutvustav usundiõpetus võiks Eesti koolides olla kohustuslik aine 62% eestlaste ja 48% muu rahvuse vastanute arvates.

Eriline tähelepanu kuulub hingehoiule ja vaimsele tervisele

Eesti Kirikute Nõukogu tutvustas presidendile senist koostööd riigiasutustega ja tutvustas 2022. aasta teema-aastasse „Tervis“ plaanitud ettevõtmisi.

Kirikud ja nende kogudused on panustanud järjepidevalt inimeste elukvaliteedi ning kogukonnaelu arendamissega. Perekonna tervise ja eluväärtuste hoidmiseks loodud Sihtasutus Väärtustades elu (SAVE) on aastate jooksul läbi viinud Isadepäeva ja Emadepäeva konverentse, PREP (Paarisuhte Rahulolu Edendamise Programm)  koolitusi, olnud riigile strateegiliseks koostööpartneriks perede vaimse tervise valdkonnas ja korraldanud raseduskriisi nõustamist. Ühiskonnatöö Sihtasutus (ÜTSA) on osalenud riiklike arengudokumentide koostamises ja elluviimises.

Koroonapandeemia COVID-19 alane koostöö raames koos Vabariigi Valitsusega on toimunud kohtumised koroonapiirangute teemal kohtumised peaministriga ja siseministeeriumiga. Valitsus on aidanud pandeemia ajal korraldada regulaarseid jumalateenistuste stuudiosaateid erinevatest kirikutest.

Seoses kriisiolukorraga sai Sotsiaalministeerium vabariigi valitsuselt raha ja kriisi-leevenduse meetmena käivitati 2020. aastal hingehoiuteenus üldhooldust pakkuvates asutustes. Hingehoiuteenuse eesmärk on leevendada nii tavaolukorras kui ka külastuspiirangute korral klientide ja nende lähedaste psühholoogilisi ja hingelisi vajadusi, toetada surijaid ja leinajaid. Hingehoiuteenust pakuvad Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute  hingehoidjad ja vaimulikud.

Vabariigi valitsuselt saadud raha abil käivitati Sotsiaalministeeriumi kaplaniteenistuse poolt üleriigiline hingehoiutelefon. Selle käivitamisel on koostööpartner kaplanaadile  MTÜ Tartu Teolooga Akadeemia. Hingehoiutelefon on avatud 24/7 ja nõustavad kutselised hingehoidjad. Selle tegevuseks on raha 2021. aasta lõpuni.

Vaimse tervise probleemide ennetamiseks ja teadvustamiseks, samuti esmaste nõuannete andmiseks on koostöös siseministeeriumiga välja töötatud ja käivitatud vaimse tervise esmaabi kursus.

Noorte vaimne tervis on ka kiriku tähelepanu all

President Alar Karis uuris kirikute esindajatelt, kas ja kuidas kirikud tegelevad noorte vaimse tervise teemaga.

Kirikud vastasid, et kogu EKN-i liikmeskirikute laste-ja noortetöö on  suunatud noorsoo vaimse tervise toetamisele kõige laiemas tähenduses. Siin võib nimetada nii lastehoiurühmi kui kristlikke lasteaedu, pühapäevakoole, leerikoole, piiblikoole, huvikoole, aga ka kristlikke erakoole (kokku 12, õpilaste arvuga 2571). Kindlasti toetavad vaimset tervist laste- ja perejumalateenistused ning väikeringid kogudustes ja kodudes.

Vaimse tervise probleemidega tegelevad ka mitmesugused kristlikud laste-ja noorteorganisatsioonid (näiteks Laste- ja Noorsootöö Ühendus – EELK, Noorteliit – EAÕK, Rajaleidjate Klubid – SPAKEL), noortefestivalid (näiteks PP festival – EEKBKL, JÄPE – EELK), kui ka noortekeskused  (näiteks Noortekeskus Generation2 – EMK)  jalaagrikeskused ( Talu – EELK,  Gideon – EMK, NextStep Suveseminar- EKNK).

Noorte vaimse tervise ja hingeoiu teenistuses kitsamalt on ka kristlikud usaldustelefonid ja veebilehed (näites EKN-i egiidi all tegutseva sotsiaalministeeriumi kaplanaadi hingehoiutelefon 116 123, Tartu hingehoiukeskuses „Pastoraat“ tegutsev usaldustelefon https://hingehoid.ee/hingehoiutelefon, EKN-i projektina loodud veebilehekülg https://sinuabi.ee/  ).

Vaimset tuge pakuvad hingehoidlikud vestlused ja pihivõimalus vaimulike juures ning osaduslik elu koguduses.

Kirikute juures leidub ka rida nõustamis- ja tugikeskusi (näiteks EKN-i SA Väärtustades Elu,  EELK perekeskus, Lastekeskus Tähetorn Põhja-Tallinnas (EMK), Peeteli Kiriku Sotsiaalkeskus (EELK) jne). Hingehoiualast koolitust ning laste-ja noorsootöö alaseid teadmisi annavad teoloogilised kõrgkoolid, samuti korraldatakse sellealaseid koolitusi ja kursusi laste-ja noorsootöö tegijatele.

Kohtumisel Vabariigi Presidendiga osalesid EKNi poolt: EKNi president, EELK peapiiskop emeeritus Andres Põder, EKNi asepresident, RKK apostellik administraator piiskop Philippe Jourdan, EKNi asepresident, EEKBKL pastor Meego Remmel, EKNi täitevsekretär, EEKBKL pastor Ruudi Leinus, EKNi sekretär-assistent Kaisa Tamme, peapiiskop Urmas Viilma (Eesti Evangeelne Luterlik Kirik), metropoliit Stefanus, (Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik),  hr Tauri Tölpt (EAÕK, saatja ja tõlk), metropoliit Eugeni (Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik),  ülempreester Dmitri Hüvanen (MPEÕK, saatja ja tõlk), pastor Erki Tamm (Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liidu president),  superintendent Robert Tšerenkov (Eesti Metodisti Kirik), piiskop Alur Õunpuu, (Eesti Kristliku Nelipühi Kiriku juht),  pastor Andres Ploompuu (Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liidu president), preester Thomas Eriste (Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik), piiskop Vardan Navasardyan (Armeenia Apostliku Kiriku (AAK) Eesti Püha Gregoriuse Kogudus) ja  hrArtem Davidjants (AAK tõlk).

Lisa kommentaar