Eesti Kirik 22.12.2021

Eesti Kirik 22.12.2021

Eesti Kirik 22.12.2021

Üks mikroskoopiline omikron ei saa lahutada meid üksteisest ega sulgeda meie ees uksi teiste inimeste, kogukonna või terve ühiskonna ees, kinnitab peapiiskop Urmas Viilma oma läkituses jõulupühadeks ja algavaks Issanda aastaks 2022.

Et teekond jõulukirikusse oleks turvaline ning pühadeteenistus ei kasvataks koroonaviirusesse nakatumust, selleks saab iga kirikuline ise palju ära teha. Terviseameti käitumisjuhistes antakse ettekirjutused, millega peab arvestama avalike jumalateenistuste läbiviimisel ja osalemisel. 

Jõulu esimesel pühal, 25. detsembril saab piiskop Tiit Salumäe 70-aastaseks. Eesti Kiriku kirjastamisel ilmus selle tähtpäeva auks raamat “Minevik on olevik”, millest avaldame emeriitpeapiiskop Andres Põderi kaastöö “Kes on mu sõber Tiit?”.

Eesti Kirikute Nõukogu andis Pirita kloostri kabelis toimunud tänujumalateenistusel üle 2021. aasta oikumeenilise aastapreemia PP Festivalile.

Paremat praadi kui restoranis pakuti Tartu Pauluse kiriku tiibhoones linna vähekindlustatud inimestele avatud jõululõunal, kus maitsvast roast osasaanute keskel viibis ka piiskop Joel Luhamets ja koguduse õpetaja Kristjan Luhamets. 

Harku vald kutsus 20. detsembril valla pensionäre seitsmes kogukonnakeskuses maitsma jõulukooki ja piparkooke. Keskpäeval ootasid päkapikud valla eakaid ka Harkujärve kirik-kogukonnakeskuses.

Kolm kuud ja üksteist aastat ootust tasus ära, kinnitati möödunud laupäeval Väike-Maarjas, kus õpetaja Meelis-Lauri Erikson pühitses leinamaja, mille taastamistööde kulude katteks oodatakse jätkuvalt annetusi. 

Keila koguduse organist ja kirikumuusika liidu asejuhataja Pille Metsson, kes tähistas jõulukuul oma juubelit, on kolmkümmend aastat teeninud inimesi muusikaga.

Karl Eduard Sööt (1862-1950) on see mees, kes andis Betti Alverile Siberisse saatmisek Uue Testamendi, kirjutab Vallo Kepp ja toob lugejateni kaks Söödi jõuluteemalist luuletust.

Kolmekuningapäeval esitleb kunstnik Riho Luuse Tartus spordi- ja postimuuseumis oma uusimat marki, millel on Tartu Maarja kirik, mille pühitsemisest möödub 11. jaanuaril 180. aastat.

Miks pidi Jeesus sündima väikeses, vaikses ja märkamatus Petlemmas, mitte aga naabruses asuvas pealinn Jeruusalemmas, küsib õp Arne Hiob oma jõulujutus. 

Õpetaja Jaan Tammsalu osundab ütlemisele, et lumeta jõulud pole tõelised ja tuletab jõuluõhtu lehejutluses meelde, et esimeste jõulude lugu ei räägi midagi lumest, vaid hoopis Maarjast ja Joosepist ning Jumala Poja sünnist laudas.

Eesti Kirik soovib oma lugejatele helget jõuluaega!

Lisa kommentaar