Pühapäeva palvesõna

Pühapäeva palvesõna

Paastuaja 5. pühapäev Judica. Pühapäeva teema: Kannatuse pühapäev. Palvesõna ütleb Lääne abipraosti kt, Ridala ja Martna koguduste õpetaja Küllike Valk.

Õpetaja Küllike Valk (Foto: Arvo Tarmula, Lääne Elu)

“Kõnnime oma igapäevast teed. Praegu omas mõtetes ja palvetes koos Jeesusega veel paastuajas, evangeeliumi kirjakoht täpsustab – Jeesuse viimased päevad Jeruusalemmas (Uus Testament Toomas Pauli tõlkes, 1990.). Algab kannatusaeg.

Markkuse evangeeliumi 12. peatükis 10. salmis ütleb Jeesus: „Kas te pole lugenud seda kirjakohta: Kivi, mille ehitajad tunnistasid kõlbmatuks – seesama on saanud nurgakiviks!?“

Uut Testamenti lugedes olen ikka võtnud esmalt Toomas Pauli tõlke. Nii olen ma ikka ja jälle võinud hämmelduda tõlkimise ilu üle. Kivi, millele rajada oma väärtusi või kivi, mis tõstab need väärtused kõrgustesse. Mõlemad on olulised ning mõlemal on õigus ja võimalus ehitist mõjutada.

Kaasajal on meil kombeks nurgakivi pühitseda, sinna asetada olulised dokumendid, ajalehed, et kui kord ühel päeval see taas avatakse, oleks võimalik saada aimu ehitajatest. Pühakodade ehitajatest on meil ettekujutus. Neid, iidvanu ja väärikaid kaheksa sajandi vanuseid, ehitasid läänest tulnud mungad, ehitusmeistrid. Tõid endaga kaasa uued oskused kivide sidumiseks müüriks, tõid kaasa mördi. Kindlasti oli oma osa ka kohalikel talupoegadel kivide kogumisel ja müüri sättimisel. Nii kerkisid küngaste tippudele uued maamärgid, uued sihid meie teedele. „Tulge minu juurde kõik, kes olete vaevatud ja koormatud, ja mina annan teile hingamise!“ (Mt 11: 28). Nii kutsuvad need kõrged võlvid meidki.

See nurgakivi ja päiskivi tähendus sai minu jaoks selgemaks, kui ma oma eluteega jõudsin Ridala kirikusse. See pühakoda ei ole eriline mitte ainult väljast, vaid eriline on ka kõik see, mis on tema sees. Kui olin kohanenud ja uue hingamisega harjunud, avanesid lood selle sees. Armastan istuda kirikus nii, et ma näeksin kooriruumi lage. Nii me vaatame tõtt. SUM – ütleb kiri päiskivil ja naerusuu lehvitab sealt sõbralikult. Sain aru, miks on Toomas Paul järjekindlalt juhtinud meie tähelepanu kõrgustesse. Nurgakivi hoiab müürid püsti, päiskivi annab hoonele kõrguse. Kristus on meie usuhoone nurgakivi, Kolmainus Jumal meie kõrguseks. Just nii kindel ja mahukas olgu meie usk, usukindlus, elutee ja õigus.

Jeesuse kaasaegsed ei tundnud teda ära, Jeesuse õpetus oli harjumatult jõuline ja siiras, Jeesuse käitumine ja olek enneolematult ennastsalgav ja abivalmis. Ta oli kui värske tuulehoog seisma jäänud õhus. Nii tekitas Tema puhtus ebamugavust, näidates maailmale selle määrdumist.

Jeesuse julgus mitte minna kaasa intriigidega Tema ümber, sihikindlus valitud teel, näitab selle õigsust. „Mõista mulle õigust“ – Judica (Ps 43:1). Tunne ära õigus, tunnista seda ja jaga teistega!”

Palvetagem: Kõigeväeline Jumal, Sa andsid oma Poja inimeste kätte, kes Ta tapsid. Andesta meile vastuhakk Sinu seletamatule armastusele ja luba meil osa saada päästest, mille Sina oled maailmale kinkinud. Seda palume Jeesuse Kristuse, Sinu Poja, meie Issanda läbi. Aamen.

Lisa kommentaar