Pühapäeva palvesõna

Pühapäeva palvesõna

Õpetaja Arne Hiob (Foto: Tallinna Jaani koguduse Facebooki leht)

24. pühapäev pärast nelipüha. Tänase pühapäeva teema on: Kahe riigi kodanik. Palvesõna ütleb Tallinna Jaani koguduse õpetaja Arne Hiob.

7. november 2021 – endise punapüha mõtisklus

„Seitsmes päev novembris on punane kalendris!“ See deviis kõlas Nõukogude Liidus igal aastal 7. novembril tähistatava Suure Sotsialistliku Oktoobrirevolutsiooni ehk enamlaste riigipöörde auks. Saksa reformatsiooni ja Prantsuse revolutsiooni järel oli see kolmas suur murrang esmalt Euroopa, seejärel kogu inimkonna ajaloos.

Ateistlik punaajastu tõi inimestele loendamatuid hädasid (vägivald, vabadusekaotus, majanduse allakäik jt), millest sügavaim on jumalatunnetuse pärssimine. Jumalat ei olevat olemas, väideti asjatundmatult – arenenud jumalapilti moonutades, et saaks primitiivset kujutist kergesti ümber lükata. Tegelikult on marksismigi puhul tegemist omamoodi religiooniga, mis ühtaegu varjab ja ilmutab salapäraseid nähtamatuid jõude.

Kuidas algab Karl Marxi ja Friedrich Engelsi „Kommunistliku partei manifest“ (1848)? „Üks tont käib ringi mööda Euroopat – kommunismitont!“ Tuleb tähele panna, et „manifest“ tuleneb ladina sõnast „manifestatio“ (’ilmutus’) – tegemist on ilmutusliku tekstiga. Mis tont see aga on, kes luusib ja ilmutab? Vägisi meenub apostel Peetruse väide, et kurat käib ringi nagu „möirgaja lõukoer“, otsides, keda neelata (1Kr 5:8). Või Pauluse kinnitus, et saatan ise moondab ennast „valguse ingliks“ (2Kr 11:14).

Kommunistid kasutasid enda eesmärkide tarvis kristlikke elemente: tuntud on punaülemuste „ikoonid“, palverännakud „märtrite“ haudadele, leninlike „kirikulaulude“ laulmine. Piiblis on ülestõusnud Kristus maailma valgus (Jh 8:12jj), mis ajendas kommunistegi laulma: „Lenin on meiega, maailma valgus ta … Lenin meis elama jääb!“ Kui aga Lenin surnuist üles ei tõusnud, siis tuli esimene punatsaar vähemalt Egiptuse kombe kohaselt mumifitseerida ja tema haud paigutada väljapoole kremlimüüri, nii nagu Kolgata ja Jeesuse haud olid enne Jeruusalemma laiendamist olnud väljaspool linnamüüri.

Kommunistlik mütoloogia aga varises. Ka valge rahutuvi ei toonud rahu maailmale, sest paljas sümbol ei kanna uut vaimu. Püha Vaimu tulekule osutas tuvi Jeesuse ristimisel, kes näitas kätte jumalariigi ainuvõimaliku tulemise tee: „Parandage meelt, sest taevariik on lähedal“ (Mt 4:17). „Lähedal“ pole veel „kohal“, kuid võib saada kohale, kui muututakse. „Sa ei ole kaugel Jumala riigist,“ (Mt 12:34) ütles Jeesus otsijale mehele ja ütleb meile kõigile, kes püüdleme millegi hea poole koos Jumalaga, mitte ilma Temata.

Palugem: Issand Jumal! Hoia meid petlike müütide eest. Hingedeajal mõtleme kõigile surnutele, niihästi märtritele kui ka oma lahkunutele. Kõik tagasilöögid meie elus ja kogu maailmas saagu Sinu abil meile Tõe selgituseks. Hoia meist eemal eksitused, haigused ja hädad. Aita paraneda ja kasvada Sinu riigi headust otsides ning leides!

Lisa kommentaar