Pühapäeva palvesõna

Pühapäeva palvesõna

Õpetaja Kristjan Luhamets (Foto: EELK arhiiv)

Advendiaja 2. pühapäev. Tänase pühapäeva teema on: Sinu Kuningas tuleb kirkuses. Palvesõna ütleb Tartu Pauluse koguduse õpetaja Kristjan Luhamets.

Tõstke oma pea ja vaadake üles, sest teie lunastus läheneb! Lk 21:28

Jeesus rääkis jüngritele eelseisvatest aegadest, suurtest raskustest ja hirmudest, mis siis inimesi vaevavad. Suure südamevaluga rääkis ta Jeruusalemma ees ootavast hävingust. Inimesed olid mööda lasknud armuaja, mille Jumal oli neile kinkinud – nad ei olnud Jeesust, oma Õnnistegijat ära tundnud. Jeesus oli ennast näidanud neile küll õpetusega, küll imetegudega. Ei olnud see rahvale teadmata. Nad teadsid, aga ei tahtnud uskuda. Ja nüüd pidi Jeesus kõnelema hukust, kuhu patune süda rahva viib.

Ja kui see kõik kätte jõuab, siis… Mida käskis Jeesus oma järgijail teha? Kas pugeda peitu? Varjuda? Ei, Jeesus käskis tõsta pea ja vaadata üles, sest lunastus läheneb! Kui see kõik sünnib, siis teadke, et Jumala riik on lähedal. Isegi kõige pöörasemate aegade keskel võib ristirahvas rõõmustada, sest me teame – meie Issand tuleb. Ta on juba lähedal!

Sõnad, mida lugesime, on täis niisugust rõõmu, mis võib tulla vaid Jumalalt. Üks inimene ei saa teist lunastada – rõõm lunastusest saab tulla vaid Jumalalt.

Kõik inimesed on ebatäiuslikud ja kui me endale vaatame, ei saa meie rõõm olla täielik. Kui me püüaks ka kõigest jõust täiuslikud olla, siis koormaksime vaid ennast seaduste ja reeglitega või väsitaksime vagaduse teesklemisega. Oma pingutustele vaadates ei saaks me olla kuigi õnnelikud. Kui aga vaatame sellele, mida Jumal oma Pojas Jeesuses Kristuses on teinud, tuleb silmadesse hoopis teistsugune sära. Siis võime ka raskuste keskel oma pilgu julgelt üles tõsta.

Murelikku inimest on kerge ära tunda. Tavaliselt vaatab ta maha. Teda ei rõõmusta miski, mis teda ümbritseb. Nii ei saa ta märgata ka lahendusi, sest tema pilk ei tõuse nende poole. Tema tähelepanu jätkub ainult iseenda ja oma murede jaoks.

Rõõmusõnumi kuulutaja on täna abimeheks, kes juhib meie tähelepanu Jeesusele. Temalt tuleb meie pääste! Advendiajal meenutame Jeesuse alandlikku tulemist ja ootame Tema taastulemist suure au ja väega kui kuningas ja võitja. Kes on need, kes sel päeval tõstavad oma silmad rõõmuga Jeesuse poole? Eks ikka need, kes juba täna ootavad Tema abi ja päästet.

Lunastus tähendab vabaks ostmist. Järelikult saavad lunastuse üle rõõmu tunda vaid need, kes on ära tundnud, et nad on patu orjuses ega saa oma jõuga sellest vabaneda.

Piibel ütleb, et kõik inimesed on pattu teinud ja kes pattu teeb, on patu ori – meil ei ole mingit jõudu ega võimalust ise sellest vabaneda. Aga Jeesus rõõmustab meid sõnumiga: lunastus läheneb! Igaüks, kes oma pattu tunneb, seda kahetseb, Jumalalt abi ja armu palub ning Temal ennast ja oma elu muuta laseb, võib juba täna Kristuse tulemise üle rõõmu tunda.

Jeesus ütleb: „Valvake siis igal ajal, paludes, et te oleksite väärilised põgenema kõige selle eest, mis tuleb, ja seisma Inimese Poja ees!” Ja Peetrus, kes Jeesuse sõnu oli hästi meeles pidanud, ütleb: „Kui see kõik nõnda laguneb – missugused siis peate olema teie pühas eluviisis ja jumalakartuses.” Seepärast valvakem ka meie, et maised mured ega maine heaolu meie meeli ei ähmastaks. Et ei juhtuks nii nagu Noa päevil: nad sõid ja jõid, võtsid naisi ja läksid mehele, kuni jõudis kätte veeuputus ja oli juba hilja…

Jah, valvakem ja palugem, sest üürike on aeg, mis meile on antud ja kiiresti kaovad päevad, mis meile on kingitud! Käigem Jumala teedel iga päev oma osadust Temaga aina uuendades! Hoidugem kiusatuste eest! Pangem visalt vastu patule ja võitkem kuri heaga! Ja kuigi see nõuanne käib üle jõu, siis Jumala abiga on see ometi võimalik. Palugem Tema abi ja Tema muutvat väge oma ellu! Valmistagu Jumal ise meid usus ja pühas elus, et me kõlbaks Teda vastu võtma.

Palugem: Kõigeväeline Jumal, armas taevane Isa, me palume Sind südamest, ärata meid patu unest ja aita valvata, et oleksime valmis, kui Sinu Poeg tuleb! Muuda ja paranda meie elu! Lase meil olla nende hulgas, kes Kristuse rõõmuga vastu võtavad! Aita, et me teeniksime Sind juba täna puhta ja siira südamega! Seda me palume Sinu armsa Poja, meie Issanda läbi.

Lisa kommentaar