Tallinna Jaani kogudus on peagi rikkam meeskoori võrra

Tallinna Jaani kogudus on peagi rikkam meeskoori võrra

Foto: Albert Truuväärt, Pealinn

„Ootuselevus, ootusärevus aina kasvab. Varsti on juba tõeliselt kahju naistest – nad ei saagi osaleda! Aga seda suurem rõõm ja nauding on siis loodetavasti peatsest kuulamisest,“ kirjutab Tallinna Jaani kiriku ja koguduse Facebooki leht. Mõistagi käib jutt sellest, et koguduse suurepäraste muusikakollektiivide ritta lisandub peagi meeskoor. Selle dirigent, juubelilaulupeo Minu arm muusikaline juht ja dirigent Peeter Perens (fotol) on selle koori loomisega täitmas oma ammust unistust ja lubas ERR uudisteportaali teatel, et ambitsioonid on suured ja kvaliteedis allahindlusi ei tule.

Klassikaraadio saates “Delta” rääkis Peeter Perens, et vaatamata meeskooride praegusele kehvveresusele ja pandeemiast räsitud elukorraldusele on uue koori loomise idee väga jõuline ning kooriga liitumissoovijad on ettelaulmisele oodatud juba paari nädala pärast.

Loodav meeskoor peaks oma kvaliteedilt jõudma praeguste tippmeeskooride kannule ja esitamisväärset repertuaari on Perensi sõnul palju. “Soov on laulda head muusikat meeskoori koosseisus, rõhk on vaimulikul muusikal, aga ka Tormis, Vettik vm ilmalik meeskoorimuusika on omal kohal, iga muusika sobib kusagile,” ütles Perens. Plaan on laulda nii maailmaklassikat, vanamuusikat kui nüüdisheliloojate teoseid. Lisaks sellist muusikat, mis on miskipärast unustatud või kogemata kombel üldse esitamata jäänud.

Koorijuht rääkis, et on oma tuttavate, praegu mittelaulvate meeste hulgas ringi vaadanud ja kutsunud üles meeskooriks ühinema. „Ega praegu meeskoorid lauljatest just üle ääre ei aja, see on selge. Mehi on alati pigem puudu”, rääkis ta. Laulumees peaks aga enese jaoks selgeks mõtlema, kas ta on valmis panustama tööks nootidega ja hääleseadega ning kas  vaimulik muusika pakub huvi – elementaarne noodilugemisoskus ja isiklik koorilaulukogemus tulevad vaid kasuks.

Lisa kommentaar