Tauno Toompuu: Jeesus oleks ise pigem just seal, kus on vaesed käimisraamiga lesed

Tauno Toompuu: Jeesus oleks ise pigem just seal, kus on vaesed käimisraamiga lesed

Õpetaja Tauno Toompuu (Foto: Eesti Kirik)

„Vahel küsitakse, et kui enamikes luterlikes kirikutes, peaasjalikult maapiirkonnas on inimesi vähe ja nendegi väheste hulgas peamiselt vanemad naisterahvad, siis milleks taolisi kirikuid toetada ja neile üldse tähelepanu pöörata. Taolise hoiaku tagant kumab välja teatud hoiak justkui oleks väärtuslikumad noored inimesed,“ kirjutab Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja, Viru praost Tauno Toompuu uudisteportaali Delfi arvamusloos.

Kirikut meelelahutusasutuseks pidav inimene ootaks esmakordsel kirikusse tulemisel ilmselt rõõmsat häppeningi ega võtaks ilma selleta kogudust kuigi tõsiselt, oletab vaimulik. Üsna tõenäoliselt leiab ta aga eest midagi muud. „Tänasel hüpersuhtlemise ajastul on üha rohkem neid inimesi, kes tulevad kirikusse hea meelega üksi ja lähevad sealt üksi ja on väga õnnelikud kui neil lastakse ka kirikus olla üksi. Ja järjest rohkem on ka neid noori, kes just vaikusest ja üksi olemisest usuvad leidvat puutepunkti tõelisusega,“ kummutab Toompuu oma artiklis ühe levinud eelarvamuse.

Teine ennatlik järeldus tehakse siis, kui arvatakse, et kui mõnes maakoguduse käivad vaid eakamad, siis seal pole tulevikku, jtkab Toompuu. Siinkohal tuletab ta meelde lugu vaesest lesknaisest, mida tuleval pühapäeval kõigis EELK kirikutes räägitakse. Selles loos osutab Jeesus tema ja iga inimese väärtusele: pole tähtis, kui palju sul on, vaid see, et sa oled. „Jeesus ise oleks ilmselt hea meelega pigem seal, kus kogunevad vanad ja vaesed käimisraamide toel kirikusse saabunud lesed,“ on vaimulik kindel. Ta teab, et just sellistes kohtades eelistavad olla ka paljud noored.

Lisaks:

Tauno Toompuu: Hüpersuhtlemise ajastul on üha enam noori…, epl.delfi.ee, 06.09.2021

Meeldib 1

Lisa kommentaar