Tartu Maarja kirik saab tänu lahketele toetajatele ka tornikiivri ja uued aknad

Tartu Maarja kirik saab tänu lahketele toetajatele ka tornikiivri ja uued aknad

Tartu Maarja kiriku torn kerkib linna kohale (Foto: Are Tralla, Tartu Maarja kogudus)

24. septembril 2021 sõlmisid Tartu Maarja Kiriku Sihtasutus ja Embach Ehitus OÜ lepingu lisatööde teostamiseks riigihanke „Tartu Maarja kiriku kirikutorni ehitustööd“ raames. Aasta jooksul kogutud lisavahenditega on võimalik ehitada valmis ka algsest hankest vahendite puudumise tõttu välja jäänud tornikiiver ja paigaldada tornialusele osale uued aknad. Lisatööde maksumus on 259 794 eurot, millele lisandub käibemaks.

Lisavahendeid on kogutud annetuste ja sihtotstarbeliste toetustena. Lõviosa sellest moodustab Tartu linna toetus lisaeelarvest ja järgmise aasta eelarvest, kokku 150 000 eurot. Tornikiiver koos akende paigaldusega valmib 2022. aasta 24. juuniks. 

Hetkeseisuga on ehitustööd jõudnud viimase tornikorruse juurde. Värskelt valatud vahelaele hakkavad kerkima kellarõdu seinad. Novembri keskpaigaks on torn saavutanud esialgselt hankes kokkulepitud kõrguse 33,4 meetrit, mille peale valatakse kiivriosa alune betoonplaat. Selleks ajaks saab paigaldatud ka torniossa keerdtrepp. 

Tartu Maarja kirik hävis 1941. aasta 12. juulil, kui sai tabamuse taganevate punavägede süütepommist. Kirikutorn jäi pommitabamusest püsti, kuid lammutati 1956. aasta septembris, mil kirikusse hakati ehitama toonase EPA võimlat. Aastakümneid kestnud ootamine hakkab vilja kandma. Torn maamärgina kerkib,  kuigi lõplik valmimistähtaeg ei ole veel selge. 

Järgmise tööna on vaja teostada katusevahetus, millega koos käivad altari poole jääva otsekelba kõrgemaks ja altaritaguse, kirikusaali bürooruumidest eraldava, vaheseina katuseni ladumine.  Tööde eeldatav maksumus ca 800 000 eurot. 

Kirikufond toetab tornikiivri ehituse töid 

EELK Toetusfond, laiemalt tuntud kui Kirikufond toetab Tartu Maarja kiriku tornikiivri ehitustöid 15 500 euroga, mis koguti annetustena 2020. aasta jooksul. 

„Maarja kirik on Tartule oluline sümbol ning selle taastamise nimel on pikalt tööd tehtud, Tänavu õnnestus kauaoodatud ehitustöödega lahkete annetajate toel algust teha ning peagi ehib kirikut taas torn, mis sel viimased 65 aastat puudunud on,“ rääkis Kirikufondi nõukogu esimees Indrek Laul. „Eestimaa kirikute korrastamine ja neist peituvate väärtuste säilitamine on meie südameasjaks. Lisaks Tartu Maarja kirikule kogume tänavu annetusi ka Kihelkonna Mihkli kirikule, Tallinna Piiskoplikule Toomkirikule ja Muhu Katariina kirikule.“ 

 „On rõõm näha, et inimeste soov teha head ja panustada südamelähedastesse algatustesse on möödunud keerulisest aastast hoolimata säilinud ning koguni kasvanud. Aina enam inimesi on enda jaoks avastamas annetamist, kui tõhusat viisi toetada olulisi valdkondi ja organisatsioone. Ka väike panus aitab läbi viia suuri muutusi, nagu Tartu Maarja kiriku puhul näha võime,“ märkis Kirikufondi tegevjuht Katri Gailit

Ka Sina võid olla kirikuehitaja 

Tartu Maarja kiriku taastamise töid on jätkuvalt võimalik toetada. Selleks saab teha nimelise annetuse Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse Swedbanki kontole EE132200221021269201. Anonüümseks annetuseks võib helistada annetusnumbritele:

900 1842 annetad 5 eurot
900 1941 annetad 10 eurot
900 2019 annetad 50 eurot. 

Lisainfo ja kontakt 

Silvia Leiaru 

Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse juhataja 

+372 5665 0956, silvia.leiaru@eelk.ee

tartumaarja.eelk.ee

Meeldib 1

Lisa kommentaar