Taskuhäälingusse on kogutud harjutused vaimulikuks virgutusvõimlemiseks

Taskuhäälingusse on kogutud harjutused vaimulikuks virgutusvõimlemiseks

Foto: Regina Hansen

Facebooki lehelt ja taskuhäälingust leiab huviline märksõna alt Rännak vaikusesse valiku kristlikke meditatsioone ja vaimulikke harjutusi vaikusesse, palvesse ja pühakirja süüvimiseks.

Harjutused on leitavad Facebooki lehe aadressil Rännak vaikusesse ja taskuhäälingus aadressidel Spotify, Apple Podcasts, Breaker, RadioPublic, Google Podcasts, Pocketcasts. Vaimu virgutavaid harjutusi juhendavad õpetajad Margus Kirja, Urmas Nagel ja Tauno Kibur.

Kristlike meditatsioonide teemal kirjutas ajalehes Eesti Kirik õpetaja Meelis-Lauri Erikson, et võib-olla tundub paljudele – ka ristiinimestele –, et sõnad kristlik ja meditatsioon iseendast välistavad teineteist, kuid juba sõna ise tuleb ladina keelest, paigutudes juba sellega läänemaailma kristlikusse pärandisse. Meditatsiooni on harrastatud juba varajasest kristlusest saati ja see pole kristliku vagaduslaadina kunagi olnud päriselt kadunud.  

Kirikuhooned ja nende sisustus on samuti just kristliku meditatsiooni teenistuses, ütleb Eriksson: „Ilmselt on meditatsiooni viljeldud tühjas kirikus istudes (kõikide aegade kõik kirikuskäijad on alati vaadelnud kiriku sisustust!), sest pühakoda on ekstra sellisena rajatud: viimaks miinimumini kõik segav ja kõrvaline, et inimene võiks kohtuda Jumalaga. Mida muud inimesele üleüldse, esiteks ja viimaseks siis vaja on?“

Autor nimetab oma artiklis mediteerimist humoorikalt „pühaks molutamiseks“, kuid juhib tähelepanu: „Meditatsioon on magamise vastand. See on ärkvelolek; rohkem ärkvel veel kui tavaliselt.“ Erikssoni sõnul on meie palved mõnikord pigem kaeblemine Jumala ees või meeldetuletamine, mida Ta valesti on teinud. Eesmärk peaks olema mitte niivõrd rääkida Jumalaga, kui olla Temaga: „Palve ja meditatsioon – need on Jumalas viibimine, mil laseme viimaks vaikida kogu sisemise kära.“

Vaimulikud harjutused aitavad vaikseks jääda ja kuulata, süveneda ja märgata ning toovad meelerahu – see on praktiline viis mürakultuuri suureneva survega toimetulekuks. Sarnaselt on nähtud inimese süvenemisteekonda kristlikus palvetraditsioonis: kõigepealt pühakirja lugemine (ld lectio), millele järgneb teksti tähendusse süüviv mõtisklus (ld meditatio), see omakorda juhatab palvesse (ld oratio), mis võib üle minna sõnatuks vaatluseks (ld contemplatio).

Kuidas kuulata?

  • Võta endale aega ja leia koht, kus Sind ei segata. Võid istuda või (õues) isegi kõndida – mõõdukas rütmiline liikumine soodustab rahunemist ja keskendumist. Kui soovid, võid süüdata küünla. Võimalusel tee harjutusi alati ühes ja samas paigas.
  • Vali kuulamiseks üks meditatsioon korraga. Kõik harjutused on mõeldud kaasategemiseks, mitte ainult kuulamiseks. Harjutustega järgime ka kirikuaasta rütmi. Harjutuse kaasategemist võid alustada ja lõpetada väikse palvega.

Allikas: Facebooki leht „Rännak vaikusesse“

Lisa kommentaar