Usundiõpetuse õpetaja Toomas Jürgenstein esitles kolmandat raamatut “Avatud uskliku”sarjast

Usundiõpetuse õpetaja Toomas Jürgenstein esitles kolmandat raamatut “Avatud uskliku”sarjast

Hugo Teffneri gümnaasiumis 25 aastat filosoofiat ja religioonilugu õpetanud Toomas Jürgenstein esitles 12. detsembril Tartu Jaani kirikus oma uut raamatut “Sa oled taevas”, mis on usuteemalise sarja kolmas raamat. Ajalehe Eesti Kirik värskes videoloos rääkis oma raamatust autor ning muljeid jagasid Tartu Ülikooli-Jaani koguduse õpetaja Triin Käpp ning füüsik Kalev Tarkpea.

Liina Raudvassari mõtteid raamatuesitluselt rubriigis “Nädala ringvaade” võib lugeda 15. detsembri Eesti Kirikust.

“Avatud uskliku” sarja mõte sai alguse koolis õpetamisest, rääkis Toomas Jürgenstein “Eesti Kiriku” videoloos: “Koolis on nii, et suhteliselt keerulisi usulisi mõtteid tuleb tema tänapäevaseks ja lihtsaks, aga mitte liiga lihtsaks.”

Sarja esimene raamat „Kes Sa oled taevas. Avatud uskliku aabits“ (2019) on mõeldud kristlusega esmatutvuse tegemiseks ja on keskendunud ristiusu tüviteemadele. Toomas Jürgenstein visandab raamatus avatud ja sõbraliku kristluse piirjooni tänapäeva teaduspõhise ja kõiges kahtleva maailma taustsüsteemis, tehes seda vaimukalt ja kaasahaaravalt.

Oma teise raamatu “Kus sa oled taevas. Avatud usklikud apokriivad” (2020) kirjutamisel mõtles Jürgenstein tänapäeva inimesele, kes on religiooni vastu avatud ja tunneb selle vastu rõõmsat huvi, kuid ei jäta ka kahtlusi väljendamata, kui loob endale sidusat ja terviklikku maailmapilti. Autor on avaldanud arvamust, et religiooni üle arutlemine aitab saada kristlasel paremaks kristlaseks ja moslemil paremaks moslemiks, niisamuti ateistil paremaks ateistiks.

Sarja kolmas raamat “Sa oled taevas. Avatud uskliku apoloogia” sündis arutluslustist, selgitas autor kirikulehele antud intervjuus. Lihtsas keeles ja rikkalike näidetega julgustab raamat suhtuma religioonidesse avatult ja rõõmsalt. Iga peatükk on omamoodi kinnituseks vaimulik Toomas Pauli tõdemusele, et inimesele – ka tema vaimule – ei ole vaja koorikut ümber, vaid luustikku toeks.

Lisaks:

Ilmus „Avatud uskliku“ sarja kolmas raamat, Eesti Kirik 08.12.2021

Lisa kommentaar