Eesti Piibliseltsi jõulumark ühendab eri ajastud, murded ja hõimurahvad

Eesti Piibliseltsi jõulumark ühendab eri ajastud, murded ja hõimurahvad

Kaunistusotstarbega markidel on lisaks evangeeliumisalmile Uno Roosvalti linoollõige aastast 1975.

Eesti Piibliseltsile on lõppev aasta olnud mitmes mõttes eriline ja tähenduslik. Eile, 14. detsembril tähistati 30 aasta möödumist Eesti Piibliseltsi taastamisest. Ka selle sündmuse eestvedajal, Piibliseltsi katusorganisatsioonil Ühinenud Piibliseltsid möödus asutamisest 75 aastat. 15 aastat tagasi ilmus esimene ajakirja „Hõimurahvaste Aeg“ number, tänavu aga nägi trükivalgust juba 25. number.

Eesti Piibliseltsi 2021. aasta jõulumargid on pühendatud vaimulikule ühistööle hõimurahvastega. Uno Roosvalti meeleolukal linoollõikel aastast 1975 on kujutatud ingel, kes kuulutab jõulusündmust: Ärge kartke! Mul on teile hea uudis, mis rõõmustab kõiki! (Lk 2:10). Lause on võetud praegu valmivast uuest Piibli proovitõlkest, lisaks on toodud praegune 1997. aasta versioon, samuti vastav salm Wastsest Testamendist (1686) ning setukeelsest versioonist, võimaldades põnevat arenguseiret nii põhja- kui ka lõunaeesti keeles. Sama tekst on markidel esitatud ka soome, vepsa, liivi, viena- ja aunusekarjala keeles, nii et uurimisrõõmu on rohkesti. Markide kujundaja Mikk Leedjärv on lisanud Uno Roosvalti linoollõikele juurde ka mitmeid soome-ugri motiive. 

Jõulumargi saamiseks tasub pöörduda Eesti Piibliseltsi (Tallinnas Kaarli pst 9), helistada telefonil 6311671 või saata meil e-aadressile eps@eps.ee. 

Eesti Piibliselts on jõulumarke andnud välja aastast 1996. Nendest kokkupandud näitust saab vaadata Kostivere mõisas.

Lisa kommentaar