Videosari “Kaarli lood”: Kügelgeni altarimaalid

Videosari “Kaarli lood”: Kügelgeni altarimaalid

Kaarli kirikus on kaks erilist kunstiteost, millest üks, Johann Köleri “Tulge minu juurde kõik”, on üldtuntud. Teise tähelepanuväärse töö, baltisaksa päritolu Sally von Kügelgeni (1860-1928) kolmeosalise altarimaali kohta seda aga öelda ei saa. Teose tellimisloost, maalist endast ja kunstnikust räägib videos kunstiteadlane dr Tiina-Mall Kreem.

Suurejooneline teos valmis 1889. aastal, vahetult enne kiriku ehitamise 25. aastapäevaKunstiteadlane dr Tiina-Mall Kreem tutvustab, kui Kügelgen oli vaid 29-aastane, ent hea ettevalmistusega ja andekas noor kunstnik. Enda rahvuse ja nooruse tõttu pälvis ta paraku ka palju kriitikat — näiteks kirjutas koguduse endine ägedaloomuline vöörmünder Carl Romm 1890. aastal Johann Kölerile, kuidas tema arvates valminud töö “mitte keddagi wäärd ei ole” ja palub Kölerit uurida Gebhardilt, mida too “selle kirju seina kohta räägib”.

„Kaarli lood“ on lühiloengud, mis kestavad akadeemilise veerandtunni või veidi kauem. Uus saatesari on mõeldud kõigile ühiseks kingituseks ja vaimurikastuseks sel isemoodi 2021. aastal. Kajastamist leiab koguduse elu läbi mitme sajandi, praeguse erakordse kirikuhoone rajamine, kirikus asuv sisustus ja kunstiväärtused, uhke Walckeri orel, Tallinna Toompea Kaarli koguduse auväärsed õpetajad läbi aegade ja palju-palju muud.

Vaata lisa:

Videoloengute sarja “Kaarli lood” videod

Lisa kommentaar