Videosari “Kaarli lood”: Tallinna suurettevõtja Hans Heinrich Falck

Videosari “Kaarli lood”: Tallinna suurettevõtja Hans Heinrich Falck

Kirikute käärkambrites võib tihtipeale näha ülesriputatud portreid – vanast ajast maale, uuemast ajast fotosid. Piltidel on tavaliselt kogudust teeninud vaimulikud. Miks on aga Kaarli koguduse käärkambris aukohal mehe pilt, kes pole kunagi kirikuõpetaja ametit pidanud?

Videoloengute sarjas „Kaarli lood“ seekordses videos tutvustab ajaloolane Ott Sandrak lähemalt, kes oli 19. sajandi keskpaigas tegutsenud Hans Heinrich Falck (1791-1874), mees, kes arenes lihtsast maapoisist üheks jõukamaks ja mainekamaks tallinlaseks. Erakordselt töökas ja paljude annetega Falck paistis iseäranis silma auväärse käitumise ja ulatusliku heategevuse poolest, millega innustas tugevalt paljusid teisigi. Tema suurimaks ettevõtmiseks võib pidada Tallinna Kaarli kirikut, mis ilma tema kaasabita sellisel kujul poleks eales valminud. Video kannab pealkirja “Tee tööd ja palju Jumalat”.

„Kaarli lood“ on lühiloengud, mis kestavad akadeemilise veerandtunni või veidi kauem. Uus saatesari on mõeldud kõigile ühiseks kingituseks ja vaimurikastuseks sel isemoodi 2021. aastal. Kajastamist leiab koguduse elu läbi mitme sajandi, praeguse erakordse kirikuhoone rajamine, kirikus asuv sisustus ja kunstiväärtused, uhke Walckeri orel, Tallinna Toompea Kaarli koguduse auväärsed õpetajad läbi aegade ja palju-palju muud.

Videoloengute sarjas Kaarli lood on varasemalt kuulajateni jõudnud juba 8 loengut ja need leiab koguduse kodulehelt https://www.kaarlikogudus.ee/videoloengud-kaarli-lood/

Järgmine videoloeng juba 27. juulil ja seal kõneleb Jaan Bärenson Siselinna kabelist ja surnuaiast.

Lisa kommentaar