Viljandi Pauluse kiriku kellatorn saab kullatud kuke

Viljandi Pauluse kiriku kellatorn saab kullatud kuke

Viljandi Pauluse kiriku kuus aastat tagasi alanud renoveerimise tööjärg on jõudnud torni taastamiseni.

Maha võetakse vana plekk ja laudis, tehakse üks uus vahekorrus ja lisaankurdused torni tugevdamiseks ning seejärel paigaldatakse uus laudis ja plekk. Tornialuse müüri lagunenud tellised asendatakse uutega ning restaureeritakse neli nurgatorni, nende kiivrid ja nende tipus olevad lillikud.

Koguduse õpetaja Allan Praats kommenteeris Postimehele, et loodetavasti õnnestub meil osa vanast laudisest hiljem eksponeerida, sest sellele on jäädvustatud varem tornis töötanud, seda ehitanud või parandanud meistrite nimed.

Tööde käigis restaureeritakse ka 1886. aastal torni tippu paigaldatud kuul, varras ja kukk. Kui kullatud tornikukk ja kuul tagasi pannakse, on kavas asetada kuuli sisse peale muude kirjutiste ja panuste kellatorni restaureerimist toetanud inimeste ja ettevõtete nimekiri. Toetajate abi tööde tegemiseks on väga teretulnud.

Kirikutorni restaureerimise leping on allkirjastatud osaühinguga Scandec, kes on omakorda kutsunud müüritisetöid tegema osaühingu Maakivist. Katuse tsinkplekist katte paigaldab osaühing Plekimees.

Torni restaureerimine läheb koos käibemaksuga maksma 129 853,86 eurot. Muinsuskaitseamet toetab taastamist 70 000 euroga ning koguduse kanda jääb 59 853,86 eurot.

Lisa kommentaar