Ajaleht Eesti Kirik 9. novembril

Ajaleht Eesti Kirik 9. novembril

Ajaleht Eesti Kirik 9. novembril

Erakond Isamaa Aasta Isa 2022 on Kuressaare koguduse õpetaja, Saarte praostkonna praost ja konsistooriumi assessor Anti Toplaan, kes on seitsme lapse isa. Eesti Kirik õnnitleb ja soovib saabuvaks isadepäevaks kõigile Eesti isadele ja vanaisadele Taevaisa hoidmist!

Hingedepäeval pühitseti Tallinna Toompea Kaarli kirikusaali seinal 14 tiigipuust tahvlit, mis kujutavad Jeesuse ristitee peatusi. Tegemist on hinnalise kingitusega oma kogudusele Jüri ja Riina Lällilt. Kannatustee mõtisklused sõnastas koguduse õp Jaak Aus.

Eesti politsei ja piirivalve tähistas Tartus Peetri kirikus 4. novembril oma 100. aastapäeva. Teenis peapiiskop Urmas Viilma, praost Ants Tooming, peakaplan Valdo Lust ja teised kaplanid.

Kuu aega tagasi kutsus peapiiskop Urmas Viilma EELK kogudusi üles tegema korjandus Ukraina heaks. Täna saab nimetada, et kogusummaks üle Eesti kujunes 17 519 eurot. Kirikupea tänab kõiki kogudusi annetuste ja eestpalvete eest.

Uus lauluraamat toob fookusesse jumalateenistuse korra(d), kinnitab juhtkirjas assessor Marko Tiitus ja selgitab, et paralleelselt uue lauluraamatu valmimisega kulgeb ka EELK ühtse peajumalateenistuse korra kavandamine.

Ka kujud on määratud kord kaduma, kuid seni kannavad nad sõnumit ja vaimsust. Kolumnist Kristjan Luhamets tuletab meelde, et Piibel julgustab hoidma mälestusi, kuid vaid valikuliselt.

Statistikaamet avaldas 2021. aasta rahvaloenduse usku puudutavad andmed. Eesti Kirik pöördus spetsialistide poole küsimusega, miks pole usku omaks pidavate inimeste arv kolmel viimasel rahvaloendusel muutunud ja kas Eesti on nüüd lõplikult õigeusklik maa.

6. novembril valiti Peterburi Jaani kogudusele vaimulikuks Konstantin Subbotin, kes on Ingeri Kiriku Kelto Teoloogilise Instituudi rektor. Ta on sündinud 1986. aastal ja on konfirmeeritud misjonär Juha Väliaho poolt.

„Võime ka mõelda, mis me ise saame teha. Kas meie ise, meie lapsed ja lapselapsed  käivad igal pühapäeval kirikus ja kas nad osalevad pühapäevakoolis, kas nad oskavad palvetada ja loevad Piiblit,“ jagab Tallinna Toomkooli õppealajuhataja oma mõtteid rahvaloenduse tulemustega tutvumise järel.

Hea koostöö partnerülikooliga Baselis toimub vastastikuses rikastamises, kinnitab EELK Usuteaduse Instituudi prof dr  Randar Tasmuth ja tutvustab lähemalt kahe teoloogilise kõrgkooli ühistööd.

Kirikuaasta eelviimasel pühapäeval räägitakse valvamisest ja ootamisest, tuletab lehejutluses meelde Kuusalu õpetaja Jaanus Jalakas ja kutsub lugejaid üles hoidma lambid põlemas Issandat oodates.

Lisa kommentaar