Eesti Kirik 05.01.2021

Eesti Kirik 05.01.2021

Eesti Kirik 05.01.2022

Homme on kolmekuningapäev – suur kristlik püha, mida kirikuseadustiku järgi tuleks õigel päeval tähistada. Esilehel küsib Nõo koguduse õpetaja, Valga praostkonna praost Mart Jaanson, et miks osutab läänekirik kolme kuninga reisile vastsündinud Jeesuslapse juurde sellist tähelepanu?

Haapsalu koguduse juhatuse liige ja ajakirjanik Lehte Ilves sai 31. detsembril 70aastaseks. Muude soovide seas tahab tähtpäevaline, et „minu luterlikus kirikus saaks rahulikult ja üksteist mõista püüdes rääkida ka neil teemadel, mis tänapäeval lahendamist ootavad.“

Eesti Kiriku kolleegiumi uus esimees Kaido Soom kirjutab juhtkirjas, milliste küsimustega tegeletakse toimetuses, milliste valikutega silmitsi seistakse ja et toimetusel on eesmärk olla oma töös neutraalne ja adekvaatne.

Kolumnist Toomas Jürgenstein on võtnud nõuks sel korral maailma lõpu teemal arutleda: „Usuline selgitus püüdleb aga selle poole, et ettevaatlikult hoomata ka silmale nähtamatut ja teaduse abil ennustamatut.“

Küsimustele EELK majanduselu kohta vastab konsistooriumi kantsler Andrus Mõttus.

Peatoimetaja Liina Raudvassar läbis koos teiste palveränduritega mullu kuueks erinevaks etapiks jagatud Eesti jaakobitee ehk palverännutee Tallinna piiskoplikust toomkirikust Läti piirini Iklas. Selle retkega kuulutati Eesti jaakobitee avatuks ja Eesti on lõimitud kogu Euroopat katva teedevõrgustikku, mille sihiks on Loode-Hispaania linn Sandiago de Compostela. Vaata palverännakust ka videouudist, mille on kokku pannud Eesti Kiriku multimeedia praktikant Joonas Taniloo.

Rubriigis „Praostkondade uudised“ heidame pilgu Järva ja Lääne praostkonda, kust oma eluolu jagavad Koeru, Järva-Peetri ja Märjamaa kogudus.

Toimetaja Kätlin Liimets kirjutab kahest PÖFFil võidutsenud filmist, mille teemaks vaevatud poeetide saatus. Võidufilmide fookuses on Thomas Brasch Saksamaalt ja Mukagali Kasahstanist.

Hageri kogudus on uhke oma organisti Mai Männi üle, kes on oma ametit pidanud juba pool sajandit ja on oma peres kolmandat põlve kirikumuusik. Olulisel tähtpäeval anti talle üle koguduse kaastöölise kuldmärk.

Pühapäeva päevateema „Issand on lähedal“ avab Kadrina koguduse õpetaja Meelis-Lauri Erikson ja pildipalve on teinud Andres Lehestik.

Lehejutlus tuleb Põlvamaalt. Põlva koguduse õpetaja Toomas Nigola kirjutab: “Kristlus ei ole tarbimisusk, et laseme Jumalal end teenida või käime kirikus usulisi elamusi hankimas. Tarbekristlus on märgist mööda panemine.“

Lisa kommentaar