Eesti Kirik 07.12.2022

Eesti Kirik 07.12.2022

Eesti Kirik 07.12.2022

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 7. detsembril Issanda aastal 2022

Tänases lehes oleme ruumi leidnud kahele juubilarile. Esmalt Anne-Mai Salumäele, kelle 80. sünnipäeva tähistati II advendipühapäeval Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus. Anne-Mai meenutab lehe avaloos, et ta on jätnud nelja teenitud kogudusse virnade viisi käsitsi kirjutatud laule ja sealjuures terved koorikomplektid. 

Juhtkiri on assessor Katrin-Helena Melderilt, kes kirjutab, et kuigi jõuluajal on palju korraldada, on meie ülesanne olla teevalmistajaks Jeesusele ja juhatada inimesi edasi Jumala juurde.

Kolumnis kinnitab Toomas Jürgenstein, et kuigi ümbritsevad olud praegu rõõmu ei soosi, pakub seda siiski alanud advendiaeg. Praegu on aeg, mil liigume targa meelerahu poole. Me saame taas teha tavapäraseid asju, mis mõnda aega on pausil olnud.

Eesti Kiriku küsimusele, kas kogudustes tehakse laste- ja noortetööd ehk missugune on lootus koguduste püsimisel, vastab mitu kirikuõpetajat Eesti eri paigust.

Suur lugu on novembris 10. aastapäeva tähistanud Kaarli koolist. Kool sai siiski alguse juba 1918. aastal ja esimene lend lõpetas 1924. aastal. Kooli loo on kirja pannud Riho Saard ja see on nüüd ilmunud raamatuna. Autoriga on intervjuu teinud Liina Raudvassar.

Meie teise sünnipäevaga seotud loo peategelane on Valga koguduse õpetaja Margus Suvi, kes sai 50. Intervjuus ütleb ta, et 30 aastat tagasi toodi sinimustvalge kirikusse ja kirik oskas rahvuslike tunnete ärkamisega kaasas olla. Praegu kõnetab inimesi soov leida avaram ja tähendusrikkam elu.

Ühtaegu südamlik ja mõtlemapanev on lugu Tõnis Tennost ja see on seotud Tartu ülikooli ning usuteaduskonnaga. Loo on kirjutanud usuteaduskonna vilistlane Indrek Tenno oma vanaisast. 

Lugeda saab ka ülevaadet ülikooli usuteaduskonnas toimunud arutelust religiooni ja soolise vägivalla teemal.

Jutluse on lehele kirjutanud Magne Mølster, päevateema Joel Siim ja pildi on teinud ning sinna juurde palve kirjutanud Marek Roots. Need pärinevad Marek Rootsi luulekogust „Tuuletund“.

Lisa kommentaar