Eesti Kirik 09.02.2022

Eesti Kirik 09.02.2022

Eesti Kirik 09.02.2022

Möödunud aasta usupuhastuspühal preestriordinatsioonini jõudnud ja novembris Järva-Madise õpetajaks kinnitatud Jane Vain (46) introdutseeriti 6. veebruaril Järva-Madise Püha Matteuse kirikus sealse koguduse õpetajaks.

Kolumnist Sigrid Põld tunnistab, et veebruaril on tema jaoks Eesti nägu ja et just tänavu, mil maailmas on ärevust palju, on küünlakuusse jäävad Tartu rahu ja Eesti Vabariigi aastapäev eriliselt kõnetavad tähtpäevad. 

Miks on oluline kirjutada luterlikus ajalehes sellest, et märtsi alul tähistab baptistide kool Kõrgem Usuteaduslik Seminar sajandat sünnipäeva, sellest jagab arvamusartiklis oma mõtteid seminari rektor Einike Pilli.

Armastus annab aega juurde, kinnitab juhtkirjas assessor Ove Sander ja nendib, et viimasel aastal on lisaks koroonaviirusest tingitud kannatustele tavapärasest enam lahkumisi ajalikust elust igavesse. Kas on midagi, mida saaksime teha või üksteisele tegemata jätta, et teekond maistel radadel võiks kesta kauem, küsib ta. 

Tartu Ülikooli kirikuloolased alustasid tänavu uue, õigeusu ajaloole keskenduva projektiga “Õigeusk kui solidaarsus: uuring õigeusu kiriku rahvuslikust kogukondlikkusest (sobornost) Eestis 19.-20. sajandil”.

Juba kuuendat aastat hästi toimiv eestpalvekoguduste projekt on oluliselt elavdanud EELK kogudustel vastastikku külas käimist, aga selle sügavamaks eesmärgiks on siseturismi tõhustamise asemel ennekõike siiski palveosaduse suurendamine. Misjonär Helene Toivanen on uued palvekoguduste paarid, tänavu kokku 40, välja loosinud. 

Eesti juurtega pastor Paul Gerhard von Hoerschelmann ei öelnud ei, kui teda vaimulikuametist emerituuri siirdumise järel kutsuti appi Eestisse üles ehitama EELK Pastoraalseminari. Möödunud aasta jõulukuul 90aastaseks saanud vanahärraga ajab üle zoomi juttu Kristel Neitsov-Mauer.

Soovid korraldada koguduse visioonipäeva? Misjonikeskus pakub kogudustele uut sellenimelist koolitust, mida viib läbi misjonär Liisa Rossi.

Diakoonia – mis see on? Küsimusele aitab vastust leida rohkem kui 30 videoklippi, mis on valminud Eesti Diakoonia juhatuse liige Avo Üpruse eestvedamisel korraldusmeeskonna ühistööna.

Iga ristiinimene kasvab sisemiselt pidevalt jumalateenistustel käies, palvetades ja armulauast osa saades, kinnitab lehejutluses Jõhvi koguduse õpetaja Peeter Kaldur.

Meeldib 2

Lisa kommentaar