Eesti Kirik 15.06.2022

Eesti Kirik 15.06.2022

Eesti Kirik 15.06.2022

Täna pühitseb peapiiskop Urmas Viilma Käsmu koguduse kalmistul välikolumbaariumi ehk tuhaurnide seina. Tegu on esimese maakoguduse surnuaia juurde rajatud kolumbaariumiga. Eestis on see aga viies: kaks on kirikus (Tori, Tartu Pauluse) ning kaks väljas (Tallinna Metsakalmistu ja Jõhvi kalmistu).

Eelmisel reedel avasid 55 kirikut üheks ööks huvilistele oma uksed. Neist 30 olid luterlikku kirikut.

Millistest punktidest võiks koosneda koguduse kriisiplaan, sellest kirjutab peapiiskop Urmas Viilma juhtkirjas, kus ta nendib, et seoses 111 päeva kestnud Venemaa sõjalise rünnakuga Ukrainas peame ka Eestis olema valmis saama hakkama kriisiolukorraga.

Kolumnist Jaan Tammsalu heidab pilgu Ukrainale ning meie eilsele leinapäevale: „Eile oli leinapäev. Juunijubeduse meenutamise päev. See, mida tegi Stalini juhitud riik kord Eestis ja paljudes teistes paikades, sarnaneb sellega, mida teeb Putini juhitud riik täna Ukrainas. Tõsi, tookord ei pommitatud kogu Tallinna. Nüüd pühitakse linnad ja külad maa pealt ja tapetakse kõiki, kes ette jäävad. Selle aasta juunijubedused on suuremad kui neljakümnendate märtsi- ja juunijubedused.“

Triin Simson seati teisel nelipühil Hiiumaal Käina ja Pühalepa koguduste õpetajaks. Piiskop Joel Luhamets pidas introduktsiooniteenistusel väelise jutluse.

Mustamäe kirikupäevad on täies hoos. Intervjuu on andnud koguduse õpetaja Tiina Klement.

Suures loos keskendub Lääne praostkonna praost Kaido Saaks vaimulike teenistustasude maksmise küsimusele. Küsib toimetaja Kätlin Liimets. Uurime ka lähemalt, mida kujutab endast vaimulike teenistusleping ja koguduste poolt makstav solidaarsusmaks. Kommentaari on andnud peapiiskop Urmas Viilma.

Tallinna Kaarli koguduse juures tegutsev Pühalaulu kool, mida juhib Eerik Jõks, sai 10aastaseks.

Leesi koguduse õpetaja Jaanus Jalakas kirjutab arvamusloos pärnaõielõhnalisest lepitusest: „Kui homme algaks sõda või teaksin, et läheksin riidu oma ligimesega, siis täna istutaksin lepituse puu.“

Piiskop Salumäe õnnistas Mihkli kiriku juures mälestuspingi kunagisele õpetajale Gustav Maarannale ja tema abikaasa Jutale.

Teisel pühapäeval pärast nelipüha lehejutlustab Paide koguduse õpetaja Andres Tšumakov.

Eesti Kirik kutsub oma lugejaid ja teisi huvilisi suvereisile Keilasse ja Vormsile! Reis toimub 29-30 juuni ja maksab 125 eurot. Veel on kuus viimast kohta!

Lisa kommentaar