Eesti Kirik 17.08.2022

Eesti Kirik 17.08.2022

Eesti Kirik 17.08.2022

Kuressaare vanim kogudus, luterlik Laurentiuse kogudus tähistas 500 aasta möödumist esmamainimisest. Sünnipäevanädala pidustused kulmineerusid lauritsapäeval, 10. augustil.

In memoriam. Rukkimaarjapäeval ajast igavikku lahkunud emeriitõpetaja Kalle Mesila (3.1.1940-15.8.2022) alustas oma vaimulikuteed 1962. aastal. Pika ametiaja jooksul teenis ta mitmeid kogudusi, aga oma südame andis ta Tartu Peetri kogudusele, kus oli hingekarjaseks kolme kümnendi kestel.

Kui Kristiina Jõgi 50 aasta eest Tallinnas sündis, ei teadnud tema vanemad, et kord hakkavad tütre sünnipäeval üle Eesti lipud lehvima. Nii see aga on – 20. augustil saab Vigala Maarja koguduse õpetaja Kristiina Jõgi 50aastaseks ja kogu Eesti on sel päeval lipuehtes.

Nõo koguduse tänavusel kuulutusnädalal oli külalisjutlustaja meretagant, õpetaja Anu Konks, kelle teenida on Saaremaal Jämaja ja Anseküla kogudused.

Kui Eesti lauldi taas vabaks, siis milliste lauludega? Need olid põlvkondi ühendavad koorilaulud, mis panid rahva südamed ühes rütmis põksuma, vastab juhtkirjas Tuuliki Jürjo kirikumuusika liidust.

Selleks, et eesliin oleks kestlikult tegutsemisvõimeline, on vaja tugevat tagalat. Kolumnist Kristel Engman vahendab mõtteid möödunud nädalal Soomes Turus toimunud soome-ugri vaimulike konverentsilt.

30 aastat tagasi, mil Eesti oli vabaks igatsetud, võideldud ja palvetatud, otsustas kirikuvalitsus võtta Aegviidu Aleksandri koguduse iseseisva kogudusena Järva praostkonna koosseisu, kirjutab koguduse hooldajaõpetaja, abipraost Tõnu Linnasmäe.

Viimastel aastatel on sõna „hingehoid“ saanud tuttavaks paljudel inimestele ka väljaspool kirikut. See mõte jäi kõlama Paides toimunud arvamusfestivalil Eesti Kirikute Nõukogu poolt vaimse tervise alal korraldatud arutelul. Sündmust kajastab ka Eesti Kiriku videouudis.

Et eesti kirjakeelde õ-tähe toonud pastor Otto Wilhelm Masingu (1763-1832) surmast möödub tänavu 190 aastat ja sünnist järgmisel aastal 260 aastast, siis tekkis vikaarõpetaja Margit Nirgil idee tähistada seda pastori juubeliaastatena. 

Meile antud aeg on meeleparandusaeg, toonitab lehejutluses Harju-Madise koguduse õpetaja Reet Eru.

Meeldib 1

Lisa kommentaar