Eesti Kirik 19.10.2022

Eesti Kirik 19.10.2022

Eesti Kirik 19.10.2022

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 19. oktoobril 2022

  • Eeloleval pühapäeval on misjonipüha. Seda valdkonda kureeriv assessor Katrin-Helena Melder ja Misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru on sel puhul kirja pannud läkituse, kus kutsutakse kogudusi seda püha tähistama ja annetama Myanmari lastekodulaste igapäevase toidulaua toetuseks.
  • Nädalavahetusel seati ametisse kaks õpetajat: Lääne-Nigula koguduse õpetaja Kristo Hüdsi ja Soome Püha Peetruse koguduse õpetaja Tomi Kallanne.
  • Siberist Eestisse kolinud õpetaja Pavel Zajakin teenib Lasnamäe koguduses ja 23. oktoobri jumalateenistusel annab praost Jaan Tammsalu talle õnnistuse teenimaks Tallinna venekeelset luterlikku kogukonda.
  • Peapiiskop Urmas Viilma küsib juhtkirjas, mis on pealkirjastatud „Põhiseadus või pühaseadus?“, et kas Eestis ei ole tekkimas ohtu, et usualaste teadmiste vähenemine ja vastava hariduse puudulikkus tingib ühel hetkel olukorra, kus riigikirikuta riigis võib loomulikuks riigiusuks kujuneda sekularism kui ideoloogia, mis eriti läbi haridussüsteemi vaikselt kohale hiilib ja ühiskonnas võimust võtab.
  • Esmaspäeval toimus Vabariigi Valitsuse ja EKNi ühishuvide protokolli allakirjutamise 20. aastapäeva puhul Tallinnas riigikogu hoones teemakohane konverents. Kirjutab peatoimetaja Liina Raudvassar.
  • Augusti lõpus pühitsetud Tudulinna kiriku orel on lõplikult valmis saanud ja eeloleval pühapäeval toimub esimene orelikontsert. Orelil muusika- ja teatriakadeemia vanemlektor, orelikunstnik Toomas Trass.
  • „Jätkusuutlikku elulaadi on vaja levitada, anda edasi järgnevatele põlvedele. Kui neid ei tule, levivad hoolimatud mõtteviisid, mis viivad viimaks inimliigi hääbumiseni. Kes pärivad siis taeva?“ küsib kolumnis Andres Lehestik.
  • Eesti Kirikuloo Selts tähistas 14. oktoobril oma 25. aastapäeva konverentsiga „Eesti kirikuloo uurimisest tagasi- ja edasivaates“. Sündmuse puhul ilmus Usuteadusliku Ajakirja erinumber.
  • Kiriku olemus sõltub suuresti ühisesse osaduskonda kogunenud inimestest, arvab taevaminemispühal preestriks ordineeritud Erkki Juhandi, keda lisaks vaimulikuametile tuntakse ka kunstinäituste korraldajana.
  • Lugeda saab erinevaid uudiseid kogudustest: Kuressaare koguduses tänati uuenenud kirikutorni eest ja jagati tänukirju; Narva-Jõesuus peeti leeri mälestuspäeva; Simunas toimus vanaemade ja lastelaste laager; eestpalvekoguduste projekti raames külastas Haapsalu kogudus koos piiskop Tiit Salumäega Puhja kogudust.
  • „Oled sa valmis oma meele avama sellele, mis on suurem kui tajutav reaalsus? Kas oled valmis eluvoolust kõrvale astuma, et märgata Jumala pakutud võimalusi? Kas oled valmis tõstma oma silmi ja nägema lugematul arvul tähti, igaüks neist tähistamas just sinu jaoks tõotatut?“ küsib lehejutluses EELK vikaarõpetaja Kristi Sääsk. Ees seisab 20. pühapäev pärast nelipüha, päeva teemaks on „Usk ja uskmatus“.
Meeldib 1

Lisa kommentaar