Eesti Kirik 23.11.2022

Eesti Kirik 23.11.2022

Eesti Kirik 23.11.2022

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejaile ajaleht Eesti Kirik 23. novembril Issanda aastal 2022

Oleme alati Jumala armastavas südames, kinnitab juhtkirjas assessor Ove Sander ja toonitab, et hoolimata kõigele võime ühest kirikuaastast teise astuda rahuliku ja lootva meelega.

„Me võiksime olla nii rikkad, et üks asutus – Eesti Hoiuraamatukogu – võiks otsustada sadade tuhandete raamatute saatuse üle,“ kirjutab kirjandussõbrast filmimees Vallo Kepp võttes fookusesse tundliku teema: mis saab raamatutest, mille peremees lahkub siit ilmast. 

Sellest, et Euroopa kirikumuusikud said kokku Ungaris Budabestis, kirjutab Eestit kokkutulekul esindanud Sigrid Põld. Palju oli juttu kiriku lauluraamatust, sest päris erinevates Euroopa maades on selline kas just uuendatud, valmimise protsessis või just valmis saanud. Eestis, teatavasti, on kiriku uue lauluraamatu tegemine käsil.

Viru praostkonna Haljala kiriku pingistik on muinsuskaitseameti auhinna nominent. Need tellis 19. saj viimasel kümnendil Aaspere mõisnik parun von Dellingshausen, kes oli Eestimaa rüütelkonna viimane peamees , Tallinna toomkooli hoolekogu esimees ja Haljala koguduse heategija. 

Kirikuaasta saab sel nädalal läbi, et uus kirikuaasta võiks alata. Läbi kirikuaasta on Eesti Kiriku rubriigis „Päevateema“ eeloleva pühapäeva kirjakohta lahti aidanud mõtiskleda Kadrina koguduse õpetaja Meelis-Lauri Erikson. Millise kogemuse läbi aasta väldanud ülesanne pakkus, seda saab lugeda rubriigis „Üks küsimus“.

Uue kirikuaasta alguseks on saabunud trükikojast kaheosalise teoloogliste dokumentide kogumiku esimene köide, mahuks 368 lehekülge. Lühiülevaate annab trükise toimetaja, teoloogiadoktor Thomas-Andreas Põder. 

Toomkoguduse XII konverentsil kõneldi 18. novembril Tallinna kirikutornidest, mis linnapilti nii ilmestavad, et ilma nendeta Eesti pealinna siluette hästi ettegi ei kujuta. Ülevate konverentsist teeb Rita Puidet.

Eesti teoloogi ja vaimuliku Eevald Sae sünnist möödub homme, 24. novembril 110. aastat. Oma pika ja väga aktiivse eluea jooksul kirjutas Evald Saag vähe. Ta ise rõhutas, et püüab kirjutada inimeste südamete laudadele. 

Ennastohverdavast alandlikkusest kirjutab lehejutluses Tartu praostkonna vikaarõpetaja ja usuteaduskonna õppejõud Kaido Soom. Ta kirjutab, et maailmas, millest elame, väärtustatakse edukust. Siiski on keegi, kes ei taha kuuluda edukate ringi. 

Päevateemat avab algaval kirikuaastal Tallinna piiskopliku toomkoguduse abiõpetaja Joel Siim. Täna tutvustab ta 1. advendipühapäeva kirjakohta : Vaata, sulle tuleb sinu kuningas, õiglane ja aitaja.

Lisa kommentaar