Eesti Kirik 31.08.2022

Eesti Kirik 31.08.2022

Eesti Kirik 31.08.2022

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 31. augustil Issanda aastal 2022

Tervituskirjas koolirahvale nimetab peapiiskop Urmas Viilma, et Kaarl kool ehitab algaval õppeaastal gümnaasiumiastme avamisega silla üle luterliku hariduse senise veelahkme üldhariduse ja teoloogilise kõrghariduse vahel. 

Eesti Kirik küsib lugejatelt, kuidas mõjutab kuumalaine teie osalemist pühapäevastel jumalateenistustel. 84% vastanutest kinnitab, et ilmaolud pühakojakülastust ei mõjuta ning vaid 16% tunnistavad, et just suvekuumad tõmbavad kirikusse, kus on meeldivalt jahe.

Juhtkirjas paneb assessor Anti Toplaan meie kogudustele südamele luua kontaktid piirkonna kooliga. Alustada võiks tema meelest kasvõi sellest, et kutsuda kirikusse kooliminevad lapsed neid õnnistades õppeaasta alguses. 

Viru praostkonna Tudulinna Rahu koguduses oli rõõmupäev. Peapiiskop Urmas Viilma pühitses uue hingamise saanud Soomest pärit oreli ja leeritati kolm uut koguduseliiget.

28. augustil tähistati Võrumaal Vastseliinas siinse Katariina kiriku esmapühitsemise 150. aastapäeva suurejoonelise jumalateenistuse ja kiriklikule osale järgnenud südamliku koosviibimisega.

Tänavuses Metsaülikoolis oli lektoriteks ja vestlusringide juhtideks koguni kolm vaimulikku: Naatan Haamer, Annika Laats ja Triin Käpp. Pole ka ime, sest teema puudutab kirikuid suuresti – kõneldi vananemisest ja ka surmast.

Tallinna Toomkooli direktor Egle Viilma selgitab, et nagu möödunud õppeaastal, nõnda jätkab kool ka algaval õppeaastal kahes õppehoones. 1.-3. klassini toimub õppetöö aadressil Apteegi 3, aga 4.-9. klassini on kolitud majja Toom-Kooli 11. Selles Toompea hoones tegutses kool ka enne II maailmasõda kuni 1939. aastani. 

Hiiumaal peeti läinud laupäeval, 27. augustil Reigi Jeesuse koguduse 395. ja kirikuhoone 220. aastapäeva, võõrustati külalisi ja kuulati kontserti. 

Ka Jeesus puhkas, tuletab meelde hingehoidja Tuuli Võsa, kes kinnitab, et sarnaselt oma Õnnistegijale peaksime meiegi võtma ajuti mahti olla üksi, süveneda endale olulistesse teemadesse – olla koos Jumalaga. 

Teadmiste võlust ja valust kirjutab kolumnis Vootele Hansen, kes ise kooliõpetaja, tuletab meelde homse tarkusepäeva tähendust ja kohta.

Läti luterlastel on tänavu palju põhjust minevikku vaadata. Lisaks reformatsiooni Vana-Liivimaale jõudmise 500. aastapäevale tähistatakse just tänavu ka Läti Evangeelse Luterliku Kiriku 100. aastapäeva. Teemat avab Rain Soosaar.

Jumal on meid lunastanud uhkusest, ennast täis olemisest, teiste kopeerimisest, kirjutab lehejutluses Tallinna Jaani õpetaja Jaan Tammsalu ja lisab: „Ta aitab meil saada taevatühjaks ja tahab anda meile enam, kui iial oleksime osanud paluda“. 

Eesti Kirik soovib oma lugejatele ilusat lõikuskuu lõppu ja mihklikuu hakku. Ikka head tervist ja jõudsat meelt ning püsimist Issandale meelepärasel teel.

Lisa kommentaar