Eva Jänese monumentaalmaalidest valmisid näitus ja raamat

Eva Jänese monumentaalmaalidest valmisid näitus ja raamat

Kunstnik Eva Jänese raamatu “Suur pilt arhitektuuris. Eva Jänese monumentaalmaalid” ja näitus “Rändurina Linnuteel” avamine on 01. juulil kell 17.00 Solaris Galeriis (Estonia pst 9/Rävala pst 12, Tallinn).

Raamatut tutvustab kunstiteadlane Reeli Kõiv, näituse avab kuraator Meelis Tammemägi.

„Näituse idee on inimese ja looduse suhe. Püüd leida erinevaid nüansse loodu ja kõiksuse tajumises. Ja otsida seeläbi teed iseendani,” tutvustab Eva Jänes Eesti Kunstnike Liidu kodulehe vahendusel väljapanekut värskeimast loomingust.

Raamat, mille tekstid on kirjutanud Reeli Kõiv, annab põhjaliku pildikeskse ülevaate kõigist Jänese monumentaalmaalidest, nii säilinud kui ka hävinud teostest. Väljaanne sisaldab ka intervjuud kunstnikuga, õpingukaaslaste Tiiu Übi ja Tiit Pääsukese meenutusi ning fotodega monumentaalmaalide nimestikku. Raamatu on kujundanud Piia Stranberg, toimetanud Kristi Metste, resümee tõlkinud inglise keelde Epp Aareleid, Jänese monumentaalmaalid pildistanud Eve Kiiler. Raamatu väljaandmist toetas Eesti Evangeelne Luterlik Kirik.

Eva Jänes (sündinud 1942) on 1970.–1990. aastate Eesti viljakamaid monumentaalkunstnikke. Raamatu tutvustuses seisab: “Eesmärk on tuua varjust välja Eva Jänese mitmekülgne looming monumentaalmaali alal, veerandsada hoonetega unisoonis sündinud teost enam kui tuhandel ruutmeetril! Eva Jänes on maalinud freskosid ja sekosid, loonud vitraaže ja mosaiike. Eriti suur meister on ta värvilise krohvi kihtide sisse lõigatud sgrafiito tehnikas. Seda on ta kasutanud ka oma tuntuima teose, Põdrangu sovhoosi keskusehoone lehviksaali seinamaalis (1978), mille erakordne, sakraalne mõju kõrgete akendega pidulikus ruumis võtab sõnatuks tänase päevani.”

Lisa kommentaar