Hedi Vilumaa: “Võti, mis avab kõik uksed, on tegelikult meis endis olemas.”

Hedi Vilumaa: “Võti, mis avab kõik uksed, on tegelikult meis endis olemas.”

Tänavu mais võttis õpetaja Hedi Vilumaa vastu Haapsalu Viigi kooli tööõpetuse tundides valminud 40 keraamilist suveniirvõtit. (Foto: EELK arhiiv)

Viljandimaal asuva Kõpu kiriku pööningul on vaatamiseks välja pandud paarsada erinevat võtit, mis pärinevad Kõpu kiriku omapärasest kogust.  Õpetaja Hedi Vilumaa sõnul on võtmete kollektsioon tekkinud tasapisi, ilma et ta sellega eraldi tegelenud oleks, kirjutab Õhtuleht.

Vaimulik meenutas leheloos, et kollektsioon sai alguse 2003. aastal, kui temast Kõpu koguduse õpetaja sai. Teiste kõrval sai Vilumaa tuttavaks ka puidutöö õpetajaga, kes kinkis talle ühe enda tehtud puust võtme. Kirikuõpetajas olevat näinud võtme valmistaja lõpuks inimest, kellele ta tahaks selle kinkida. Seejärel sai koguduseõpetaja enda kätte suure kimbu pühakoja eri uksi avavaid võtmeid, millest ühe otstarve on siiski tänaseni saladus.

Sestpeale on võtmeid just nagu iseenesest juurde tulnud – inimesed lihtsalt on toonud neid kirikusse. Hedi Vilumaa jaoks on asjade selline käik olnud loomulik, sest Kõpu kirik on pühitsetud pühale Peetrusele. Kunstis on Peetrust teadupärast kujutatud alati hoidmas taevariigi ristatud võtmeid. Neist üks tähistab hukkamõistu ehk suletud ust, teine andeksandmist ehk avatud ust. Sümbolile lisatud kiri claudit et aperit tähendab “(võti) avab ja suleb”. 

Hedi Vilumaa viitas, et võtmed pole vaid maiste uste ja aardelaegaste, vaid ka südamete avamiseks. Vaimulik kinnitas: “Võti, mis avab kõik uksed, on tegelikult meis endis olemas.” Võtmeid ja vastuseid elu erinevate olukordade, kahtluste ja kaalutluste lahendamiseks annab tema sõnul ka pühakiri – kõike omal käel avastada, üles leida või sõnastada on keeruline. Ja vaatamata sellele, et koroona ajal olid pühakojad mõnda aega ka kinni, on Hedi sõnul kirik ikkagi koht, kus on inimestel on võimalik kokku tulla ja omavahel suhelda.

Loe lähemalt:

Priit Põiklik “Vapustav varandus! Pühakoja pööningule on vaatamiseks üles seatud 200 võtit”, Tiiu/Õhtuleht 20.09.2022

Lisa kommentaar