Ajaleht Eesti Kirik 21. septembril

Ajaleht Eesti Kirik 21. septembril

Eesti Kirik 21.09.2022

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 21. septembril Issanda aastal 2022

Peapiiskop Urmas Viilma osales maailma ja traditsiooniliste religioonide VII kongressil Kasahstani pealinnas Astanas. Arvamusloos kongressil kogetust kirjutades toob ta esile, et paavst Franciscus rõhutas kongressil vajadust keskenduda rahu saavutamiseks diplomaatilisele dialoogile ning just kirikutel on selles oluline roll. Kongressil kiideti heaks ühisavaldus, mis esitatakse ametliku dokumendina ÜRO Peaassamblee 77. istungjärgule.

Paljudele inimestele karjaseks, õpetajaks ja preestriks olnud piiskop Einar Soone tähistab peatselt 75. sünnipäeva ning lehe vahendusel soovib talle õnne ja tervist Kaarli koguduse õpetaja Jaak Aus.

Teoloogiadoktor Kaido Soom on uurinud, kas ja kuidas koolides usundiõpetust õpetatakse. Loost võib välja tuua, et usundiõpetust on viimastel aastatel õpetatud umbes 70 koolis ja et lähiaastatel usundiõpetusest kohustuslikku õppeainet ei saa.

Suure-Jaanis koguneti läinud reedel 85aastase oreli ümber ja peeti orelipüha.

250 aastat tagasi teenis Lüganuse kogudust vaimulik Eberhard von Renteln ja temale toetudes arutleb kolumnis Kristjan Luhamets sellest, mis põhjustab uskmatust. Loo järgi põhjustavad uskmatust südame kalkus, inimesekartus, alkohol ja laiskus lugema õppimisel.

Kristus kõneleb inimestega Kuusalu kiriku aianurgast, ütleb sealne õpetaja Jaanus Jalakas. Täpsemalt tuleb juba lehest lugeda. Selle pika intervjuu 25 aastat Kuusalu kogudust teeninud vaimulikuga on teinud Kätlin Liimets.

Intervjuu on ka Ruudi Leinusega, kelle viimane tööpäev Eesti Kirikute Nõukogu täitevsekretärina on 30. septembril.

Kirikuloolane Priit Rohtmets kirjutab rahvusvahelisest konverentsist, mis oli pühendatud baltisaksa teoloogile Adolf von Harnackile.

Kirjutame ka Valga praostkonnas Rannu kirikus peetud piiblipäevast ja muust.

Jutluse on lehele kirjutanud Nõo koguduse õpetaja Mart Jaanson. Päevateemal kirjutab Meelis-Lauri Erikson ja pühapäevalehekülje pilt ja tekst on Daisy Lappardilt.

Lisa kommentaar