Jaani kirikus on iga päev rahupalvus

Jaani kirikus on iga päev rahupalvus

Tallinna Jaani kirik (Foto: Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht)

Tallinna Jaani kirikus on igal keskpäeval 21 päeva järjest palvused Ukraina pärast. Kolm nädalat ühtejärge kaigub kell 12 kiriku torni kellamängus üle Vabaduse väljaku Ukraina hümn ja avanevad kirikuuksed. Palvuse algusaeg on 12.12.

Palvusi on koos tänasega olnud kaks ja õpetaja Jaan Tammsalu kirjutab koguduse Facebooki lehel: „Ilus on vaadata, kuidas inimesed seisatavad kell 12 väljas, kuulavad kellamängu. Mõned kõrval olevas kohvikus tõusevad lausa püsti ja võtavad mütsigi peast. Siis tuleb välja, et need on soomlased, aga tunnevad Ukraina hümni ära.

Ja siis hakkab vaikselt tulema inimesi kirikusse. Täna oli meid kokku 13. Ma olen ikka öelnud, et kui Jeesusele piisas 12 jüngrist, siis võime meie olla väga õnnelikud, kui meid on nõnda palju. Eile oli veel rohkem neid inimesi, kes pärast teenistust jäid kella 12-ks kirikusse või sinna tagasi tulid.

Vaikselt istumine võib inimestele olla esialgu keeruline: kui sa astud kirikusse sisse ja veel on 10 minutit oodata selleni, kuni õpetaja ette tuleb ja kõnelema hakkab. Aga ütlesin tänagi, et on üks vana ja väga ilus komme, et enne, kui millegagi pihta hakata või teekonnale minna, tuleks veidi istuda. Ja minu meelest on see üks vana hea vene komme. Me ei peaks mitte ütlema, et kuskilt kombeid me enam heaks ei pea – peame ikka.

Täna lugesime üheskoos 27. psalmi. Ega inimeste ja rahvaste elu väga palju ei muutu ning psalmidest leiab üsna palju sellist, mis väga kõnetab. Ka Doris Kareva luuletus kõnetas täna kuulajaid:

Mul on hirm nende piltide ees, mis kerkivad ei tea kust!

Mul on hirm selle pimeda ees, kui kõik on silma ees must.

Hing hämaralt aimab mõnda, mis maailmas tulemas.

Mis imelik õnn on tunda lund laugudel sulamas.

See helk, see lohutav puude, teeb teiseks kõik tarkuse.

Üks mõistetamatu mõõde käib üle me kartuse.

Jaan Tammsalu jätkab: “Et me suudaksime vaadata ka seda, mis on, mitte üksnes hirmu tunda selle pärast, mis ehk võib-olla tuleb. Eks ta siis tulebki, kui me kõik koos hirmu tunneme – ja ainult hirmu tunneme, ei palveta, ei tee midagi…

Oli üks rahulik olemine pühakojas. Homme on lubanud selle palvuse läbi viia Annely Neame ja mõnedki Tallinna praostkonna õpetajad on hõiganud, et nemad võiksid ka tulla ja teha – küllap varsti see nii saabki olema.“

Ukraina hümni mängis Jaani kiriku kellamängu tarvis sisse koguduse organist Maris Oidekivi.

Lisa kommentaar