Kantsler Andrus Mõttus vastas küsimustele kiriku majandamisest

Kantsler Andrus Mõttus vastas küsimustele kiriku majandamisest

Kantsler Andrus Mõttus (Foto: Liina Raudvassar)

Miks üks kogudus saab teisest paremini hakkama? Kantsler Andrus Mõttuse sõnul tuleneb see suuresti tuluallikatest, mis on erinevad. „Seoses koroonaga saab öelda, et kogudused, mille sissetuleku allikaks on turism või kontserdid, on kannatanud. Kogudustel, mille tuluallikaks on kinnisvara, ei ole aga läinud halvemini. Ka liikmeannetustelt on kogudused erinevad – on neid, mille liikmeannetused on koroonaajal hoopis kasvanud, aga ka neid, kus see on langenud,“ selgitas Mõttus ajalehele Eesti Kirik

Jumalateenistustel osalejate arv on piirangute tõttu vähenenud ja ka jõuluõhtul jõudis kirikutesse tavapärasest vähem inimesi, mistõttu laekus ka vähem annetusi. Kulusid on samas suurendanud elektrihindade hüppeline kallinemine. „Pisike maakogudus, kus kirik tehakse lahti pühapäeval või ehk isegi mitte igal pühapäeval ja kus ei ole elektrikütet, ei pruugi seda hinnatõusu väga tunda. Aga kogudused, mille küttelahendused on seotud elektriga, tunnevad vägagi hinnatõusu.“ Börsipaketi teise paketi vastu vahetamine ei pruugi aga olla hea idee ega loodetud hinnavõitu tuua.

Lisaks rääkis kantsler kirikulehele ka allasutustele mõeldud toetuse suurendamisest ja konsistooriumi liikmete ning vaimulike palkadest.

Loe lisa:

Liina Raudvassar “Kiriku majandamisest”, Eesti Kirik 05.01.2021

Lisa kommentaar