Pärnu-Jaagupi kiriku põranda alt leiti hauakamber ja pööningult kunagised pinkide otsalauad

Pärnu-Jaagupi kiriku põranda alt leiti hauakamber ja pööningult kunagised pinkide otsalauad

(Foto: Joel Roos, Pärnu-Jaagupi koguduse Facebooki leht)

Pärnu-Jaagupi kirikus lõppesid möödunud nädalal kiriku põrandauuringud, annab koguduse Facebooki leht teada. Põranda väljavahetamise eel tuli välja väike kolmemeetrine hauakamber, kus leidus luidki ja eristada oli võimalik kaht kolpa. Maetute arvu kindlaks teha ei saanud, sest kamber on varasemast segi pööratud ja rüüstatud.

Põranda uurimine võeti ette seetõttu, et põrandalauad olid osaliselt pehkinud ja jalgealune kõikus.1534. aastal ehitatud väärikale hoonele kohaselt võeti enne ehitustöid ette põhjalik läbivaatus, mille käigus leitigi hauakamber. Põranda restaureerimisel ehitusele ette jäävad luud maetakse kombekalt ümber kirikuaeda.

Töid juhtinud kunstiajaloolane Juhan Kilumets kommenteeris Pärnu Postimehele, et uurijatele on väärtuslik just ehituslooline info: teadmised keskaegsetest kirikutest on tänini lünklikud.
Viimase puhkepaiga leidsid pühakojas kõrgemat seisusest jõukam rahvas, kellel jätkus raha platsi eest tasuda, selgitas Kilumets. Kirikute põrandaalused olid omal ajal matmispaigana hinnas, soovijaid oli enam kui ruumi jagus ning matmistega kaasnesid ägead tülid ja pahandused. 1770. aastatel tõmmati sellisele tegevusele sanitaarsetel kaalutlustel kriips peale.

Peale hauakambri avastas restauraator Viktor Erm Pärnu-Jaagupi kiriku katuse parandamise käigus pööningult varasemate pinkide otsalauad, mis on pärit 17. või 18. sajandist.

Lisa kommentaar