Peapiiskop andis suursaadik Margus Laidrele üle EELK Koostöömedali

Peapiiskop andis suursaadik Margus Laidrele üle EELK Koostöömedali

Suusaadik Margus Laidre EELK Koostöömedalit vastu võtmas (Foto: EELK arhiiv)

Peapiiskop Urmas Viilma külaliseks EELK Konsistooriumis oli täna, 14. oktoobril Eesti Vabariigi suursaadik Moskvas Margus Laidre. Peapiiskop andis talle konsistooriumi kabelis pidulikult üle EELK Koostöömedali, mis ootas kätte andmist juba eelmisest aastast.

„Eesti ajalooliste kogukondade vaimulik teenimine Venemaal on saanud toimuda paljuski ainult tänu heale koostööle Eesti välisesindustega, sh suursaatkonnaga Moskvas, peakonsulaadiga Peterburis ja esindusega Pihkvas,“ kommenteeris peapiiskop. Enne Venemaa sõja algust Ukrainas oli Venemaal 13 Eesti konsulit, lisaks Moskvale ka Peterburi konsulaadis ja Pihkvas. Praeguseks on neid riiki jäänud kaks.

Suursaadik rõhutas kohtumisel, et koostöö on olnud oluline eestlaste teenimise huvides Venemaal. Ühiselt tõdeti, et ehkki sõja tõttu on teispool piiri elavate inimestega suhtlemine raskendatud, ei tohi eestlaskonda Venemaal ometi unustada ja suhtlemist rahvuskaaslastega tuleb jätkata nii palju kui võimalik.

Peapiiskop meenutas, et suursaadik Margus Laidre palvel õnnistas ta 2019. aasta advendiajal renoveeritud saatkonnahoone Moskvas, kus on toimunud ka Moskva Eesti kogukonna jaoks jumalateenistused, kui keegi meie vaimulikest on Moskvat külastanud. „Venemaa sõja tõttu Ukrainas on teenistustega jätkamine olnud sel aastal võimatu, kuid loodame, et jätkamine saab peagi siiski võimalikuks,“ kirjutas peapiiskop Viilma oma Facebooki lehel.

Margus Laidre on intervjuus saatele “Terevisioon” öelnud, et töö saatkonnas on muutunud alates viisakeelu kehtestamisest ning suhtumise ja hoiakute muutust on märgata alates Narva tanki monumendi teisaldamisest. Sestpeale on saatkond tema sõnul saanud palju ähvardus- ja sõimukirju kuni lausa tapmisähvardusteni välja. Saatkonna peaukse ette toodi näiteks üks suur kivirahn, mulaaž, mille mõlemale küljele oli maalitud Eesti lipp ning selle ümber oli nöör poomissilmusega.

Venemaal elab ligikaudu 20 000 Eesti kodanikku.

Lisa kommentaar